Érzéstelenítés miatt meghalt gyermek ügye: bezárták a magánklinikát

A vizsgálatok végéig felfüggesztették a praxisát a gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsított altatóorvosnak, akinek a beavatkozása nyomán életét vesztette egy 4 éves és 8 hónapos kisfiú.

Adrian Dinescu általános érzéstelenítést alkalmazott hétfőn a gyermeken egy Pitești-i magánklinika fogorvosi rendelőjében. A kisfiú kómába esett, majd beállt nála az agyhalál, végül szerda este a bukaresti gyermekkórházban meghalt.

Az egészségügyi minisztérium már korábban megállapította: a fogorvosi rendelő törvénytelenséget követett el, mert nem rendelkezik az elaltatott páciensek felügyeletéhez szükséges aneszteziológia és intenzív terápia részleggel. Az Argeș megyei közegészségügyi intézet 20 ezer lejes bírságot rótt ki a fogorvosi rendelőre. A gyermek halála után a rendelőt működtető magánklinikát ideiglenesen bezárták.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított vizsgálatot az altatóorvos ellen. Adrian Dinescu azzal védekezik, hogy a kisfiúnál sürgős fogorvosi beavatkozásra volt szükség, ezért alkalmazta – a szülők beleegyezésével – az általános érzéstelenítést. Hangsúlyozta, hogy eddigi praxisa alatt már legalább 400 gyermeket altatott el azokban a fogorvosi rendelőkben, amelyekkel szerződése volt.  

Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter szerint nyilvánvaló törvényszegés történt. „Az altatóorvos által használt érzéstelenítőt kizárólag kórházakban lehet alkalmazni, egy fogorvosi rendelőben nem adottak a feltételek a páciens felügyeletére” – nyilatkozta a tárcavezető a kisfiú halála után.

Kivizsgálásba kezdett az Orvosi Kamara fogorvosi tagozata (CMSR) is, írja az Agerpres. A CMSR felelősségre vonhatja tagjait a törvények, a fogorvosi etikai elvek vagy a szakmai szabályzat be nem tartása miatt. Az általuk lefolytatott felelősségre vonás ugyanakkor nem helyettesíti az érintettek ellen indítható polgári, büntetőjogi vagy közigazgatási eljárást – közölte az intézmény, amely részvétet nyilvánított az elhunyt kisfiú családjának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?