Meghalt az általános érzéstelenítés miatt kómába esett gyermek

Meghalt szerda este a bukaresti Grigore Alexandrescu gyermekkórházban az a 4 éves és 8 napos kisfiú, aki korábban egy fogorvosi beavatkozás elvégzéséhez általános érzéstelenítést kapott egy Pitești-i rendelőben – számoltak be a hírtelevíziók. 

Mint írtuk, a nap folyamán a kis betegnél agyhalál állt be, előtte kómába esett. Az esti órákban leállt a szíve. Az orvosok próbálkoztak az újraélesztésével, sikertelenül. Szülei végig mellette voltak.

A bukaresti gyermekkórházba hétfő este szállították a kisfút, aki kómában esett azt követően, hogy egy Pitești-i magánklinika fogorvosi rendelőjében általános érzéstelenítést kapott. Az egészségügyi minisztérium megállapította: a kabinet törvénytelenséget követett el, mert nem volt jogosult elaltatni a gyermeket, ugyanis nem rendelkezik aneszteziológia és intenzív terápia részleggel. Az Argeș megyei közegészségügyi intézet 20 ezer lejes bírságot rótt ki a fogorvosi rendelőre.

Az Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának illetékesei úgy tudják, intravénás anesztéziát alkalmaztak, amit egy altatóorvos, nem fogorvos végzett. Az általános érzéstelenítést végző Adrian Dinescu altatóorvos úgy nyilatkozott: minden protokollt betartott, és az adott altatószert már sokszor használta pácienseken.

A rendőrség in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) nyomozásba kezdett gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?