Lélegeztetőgép tartja életben az általános érzéstelenítés miatt kómába esett gyermeket

Agyhalál állt be annál a 4 éves gyermeknél, aki azt követően esett kómába, hogy egy fogorvosi beavatkozás elvégzéséhez általános érzéstelenítést kapott egy Pitești-i rendelőben – közölték a bukaresti Grigore Alexandrescu gyermekkórház illetékesei a Mediafax hírügynökséggel.

A gyermeket már csak a lélegeztetőgép tartja életben. Szülei jelenlétében az orvosok úgynevezett elektroenkefalográfia (EEG) vizsgálatot végeztek, ami alapján megállapították az agyhalált.

A bukaresti gyermekkórházba hétfő este szállították a gyermeket, aki kómána esett azt követően, hogy egy Pitești-i fogorvosi rendelőben általános érzéstelenítést kapott. Az egészségügyi minisztérium megállapította: a kabinet törvénytelenséget követett el, mert nem volt jogosult elaltatni a gyermeket, hiszen nem rendelkezik aneszteziológia és intenzív terápia részleggel. Az Argeș megyei közegészségügyi intézet 20 ezer lejes bírságot rótt ki a rendelőre.

Az Orvosi Kamara fogorvosi tagozata és a rendőrség is vizsgálódik az ügyben. Az Orvosi Kamara illetékesei úgy tudják, intravénás anesztéziát alkalmaztak, amit egy altatóorvos, nem fogorvos végzett. Az általános érzéstelenítést végző Adrian Dinescu altatóorvos úgy nyilatkozott: minden protokollt betartott, és az adott altatószert már sokszor használta pácienseken.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?