FRISSÍTVE - Tízezer lejre bírságolta meg a diszkriminációellenes tanács Dorin Floreát

FRISSÍTVE: Tízezer lejes bírságot szabott ki Dorin Floreára az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a polgármester romaellenes kijelentései miatt. A városvezető múlt héten azt mondta, szabályozni kellene, hogy ki milyen körülmények között vállalhat gyereket. FRISSÍTÉS: Dorin Florea megfellebezi a döntést – jelentette be Facebook-oldalán a polgármester. 

A CNCD egyhangúan döntött az ügyben. Megállapították: Marosvásárhely polgármestere egy bizonyos társadalmi osztályhoz és etnikai kisebbséghez tartozó állampolgárok méltóságát sértette meg, kijelentése túllép a véleményszabadságon, gyűlöletet szít.

A tanács közleménye leszögezi, a szociális ellátórendszerről, gyermekvédelemről lehet és kell vitázni, ezek a viták azonban nem fajulhatnak gyűlöletkeltő politikai üzenetekké. „Felfoghatatlan, hogy egy demokratikus országban a hatóságok jóváhagyásához kössék a gyermekvállalást” – fogalmaz a CNCD, hozzátéve ugyanakkor, hogy egyetlen európai országban sem büntetik a sokgyerekes rászoruló családokat a gyermeknevelési pótlék megvonásával.

„Komolyan mérlegelni kell, hogy miként lehetne javítani a jelenlegi helyzeten, a Dorin Florea részéről elhangzotthoz hasonló kijelentések azonban semmiképpen nem járulnak hozzá az előrelépést célzó konstruktív vitához, csak gyűlöletet, diszkriminációt és ellenségeskedést szítanak és terjesztenek” – áll még a közleményben.

A CNCD keddre idézte be a polgármestert, Florea azonban nem jelent meg a tanácsnál, álláspontját levélben ismertette. Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke elmondta: levelében a polgármester „jogtalannak” minősíti, hogy a CNCD hivatalból eljárást indított ellene, és a tanács figyelmébe ajánlja Finnország és Magyarország vonatkozó joggyakorlatát.

Asztalos jelezte: Floreától eltérően neki „nincsenek nyelvi korlátai” megérteni a magyarországi jogszabályokat, amelyeket ő amúgy tanulmányozott, és „sehol nem talált olyan előírást”, amely szerint bárkinek is engedélyt kellene kérnie a hatóságoktól, hogy gyermeket vállaljon. 

A bukaresti Aresel civil platform múlt pénteken tüntetést szervezett Marosvásárhelyen, amelyen Dorin Florea lemondását kérte. Egy hétfőn keltezett levélben pedig azt kérte az államelnöki hivataltól, hogy vonja vissza Dorin Floreától az állami kitüntetést, amelyet 2011-ben kapott meg Traian Băsescu akkori államfőtől. 

Mint ismert, Dorin Florea romaellenes kirohanással szállt bele a múlt héten a gyermeknevelési pótlék körüli vitába. Marosvásárhely polgármestere szerint vannak, akik a havonta folyósított gyermekpénz miatt válnak szülőkké, ezért fel kellene mérni a leendő szülő szociális környezetét, javasolta. Többek között azt, hogy az illetőnek van-e állása és stabil lakhelye, elfogadható-e az anyagi helyzete, rendelkezik-e a törvény által előírt minimális végzettséggel és a szülővé váláshoz szükséges minimális életkorral.

Ha egy felnőtt nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, ám mégis gyereket vállal, jónak látná, hogy a gyermek állami gondozásba kerüljön, ahol megkapja a fejlődéshez szükséges feltételeket – higiénia, oktatás, étkezés. Így nem járna gyermekpénz a szülőknek, érvelt tovább, de ha idővel teljesülnek a felsorolt a feltételek, visszakaphatják a gyermeket. Facebook-bejegyzésének közzététele után a román sajtónak már egyértelműsítette, hogy a roma közösségre utal.

FRISSÍTÉS: Dorin Florea megfellebezi a döntést – jelentette be Facebook-oldalán a polgármester. Bejegyzése szerint nem ért egyet a diszkriminációellenes tanáccsal, melynek döntését elsietettnek tartja. „Romániában sokszor bűncselekménynek számít kimondani az igazat” – summázott.

(Címlapfotó forrása: Dorin Florea Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?