Egyetemi felvételi: nem kötelezhetők román nyelvvizsgára a magyar végzősök

Hatott az ombudsmani hivatal figyelmeztetése: az oktatási minisztérium módosított a felvételik szabályzatán, kizárva azt a lehetőséget, hogy az egyetemek ellenőrizzék a felsőoktatási intézményekbe jelentkező kisebbségi diákok román nyelvi kompetenciáját.

A felvételi szabályzatot módosító miniszteri rendelet kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben – hívta fel a figyelmünket Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke. A rendelet előzményeként az ombusmani hivatalnak adott tavaly októberi válaszában az oktatási tárca közölte: kiküszöböli a kisebbségekhez tartozó diákok hátrányos megkülönböztetésének lehetőségét.

Mint korábban írtuk, Molnár Zsolt ombudsmanhelyettes hívta fel még júliusban az oktatási minisztérium figyelmét arra, hogy az egyetemi felvételi 2016-ban elfogadott szabályzata diszkriminációra ad lehetőséget, az egyik előírásának értelmezhetősége miatt ugyanis néhány felsőoktatási intézmény román nyelv ismeretéből is vizsgáztatta azokat a felvételizőket, akik nem román tannyelvű középiskolában végeztek. 

Korábban az oktatási minisztérium megtagadta az egyetemi felvételi szabályzatának módosítását. Többek között arra hivatkozott, hogy az érettségi román szóbeli vizsgája nem tükrözi a diákok nyelvtudásának szintjét, mert a nyelvi kompetenciákat nem az európai szabványnak megfelelően méri. Ezt a választ Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke felháborítónak tartotta, és bejelentette, hogy az intézmény hivatalból eljárást indít a minisztérium ellen.

A kedden megjelent rendeletben a minisztérium megtiltja az egyetemeknek, hogy román nyelvvizsgára kötelezzék azokat a felvételizőket, akik romániai iskolában, de nem románul végezték a tanulmányaikat. Ezek a diákok a szabályzat szerint az érettségi oklevelükkel igazolják a román nyelvi kompetenciáikat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?