Diszkrimináció az egyetemi felvételin: jobb belátásra tért a minisztérium

Hajlandónak mutatkozik az oktatási minisztérium úgy módosítani az egyetemi felvételi szabályzatot, hogy kiküszöbölje a kisebbségekhez tartozó diákok hátrányos megkülönböztetésének lehetőségét.

Erről levélben tájékoztatta a minisztérium a nép ügyvédjének hivatalát. A tárca főtitkára, Dănuț Ghican által aláírt dokumentum szerint „megfontolják” azokat az ombudsman által korábban javasolt módosításokat, amelyek egyértelműsítik a felvételi szabályzatot és kizárják azt a lehetőséget, hogy az egyetemek ellenőrizzék a felsőoktatási intézményekbe jelentkező kisebbségi diákok román nyelvi kompetenciáját.

Mint korábban írtuk, Molnár Zsolt ombudsmanhelyettes hívta fel még júliusban az oktatási minisztérium figyelmét arra, hogy az egyetemi felvételi 2016-ban elfogadott szabályzat a diszkriminációra ad lehetőséget, az egyik előírásának értelmezhetősége miatt ugyanis néhány felsőoktatási intézmény román nyelv ismeretéből is vizsgáztatta azokat a felvételizőket, akik nem román tannyelvű középiskolában végeztek.

Molnár Zsolt pénteken a Maszolnak pénteken elmondta, a minisztérium válaszából az derül ki, hogy elismerik az nép ügyvédje által korábban jelzett probléma létezését. „A romániai adminisztrációs bikkfanyelvben a megfontoljuk kifejezést úgy kell értelmezni, hogy a minisztérium módosítani fogja a szabályzatot” – mondta az ombusdmanhelyettes.

Molnár emlékeztetett arra, hogy a módosításokat az oktatási törvény követelményeinek megfelelően legkevesebb hat hónappal a jövő évi az egyetemi felvételik előtt végre kell hajtania a minisztériumnak. „Mi semmiképp nem zárjuk le ezt az ügyet. Várjuk a beígért módosításokat” – jelentette ki portálunknak.

Mint ismert, korábban az oktatási minisztérium megtagadta az egyetemi felvételi szabályzatának módosítását. Többek között arra hivatkozott, hogy az érettségi román szóbeli vizsgája nem tükrözi a diákok nyelvtudásának szintjét, mert a nyelvi kompetenciákat nem az európai szabványnak megfelelően méri. Ezt a választ Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke felháborítónak tartotta, és bejelentette, hogy az intézmény hivatalból eljárást indít a minisztérium ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?