FRISSÍTVE – Meghalt a műtőasztalon meggyújtott beteg: súlyos rendellenességek a kórházban

FRISSÍTVE: Meghalt vasárnap az a súlyos égési sérüléseket szenvedett beteg, aki december 22-én szó szerint lángra lobbant a bukaresti Floreasca kórház műtőasztalán. A rendőrség gyilkossági osztálya hétfőn gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálatot indított az ügyben. Az esetet nyilvánosságra hozó Emanuel Ungureanu parlamenti képviselő bűnvádi feljelentést tett az ügyben.

Az eddigi információk szerint a különös tűzesetet az okozta, hogy a kórház személyzete rossz szert használt a 66 éves nő bőrfelületének fertőtlenítésére, és elektrosebészeti eszközzel érintkezve a páciens bőre és a szerrel átitatódott steril mező lángra lobbant. A tüzet egy vödör eloltották, de addig a beteg testfelületének 40 százaléka égett meg.

Különösen súlyos rendellenességeket tárt fel az egészségügyi minisztérium ez ügyben vizsgálódó ellenőrző testületének előzetes jelentése – mondta hétfőn Victor Costache miniszter. A tárcavezető a kormányülés elején rámutatott, a műtőasztalon égési sérüléseket szenvedett páciens ügyében vizsgálódó ellenőrző testület készített egy előzetes jelentést az esetről. A miniszter hozzátette, mindent megtesz annak érdekében, hogy többé ne forduljanak elő ilyen „felháborító események". Costache szerint a teljes jelentés jövő hét elejére készül majd el.

Az esetet Emanuel Ungureanu USR-s képviselő hozta nyilvánosságra, aki a műtétet végzős sebészt, Mircea Beurant vádolta a beteg felgyújtásával. Mircea Beuran azonban a hét végén azt nyilatkozta: bizonyítani tudja, hogy még úton volt a Floreasca kórházba, amikor a műtőben lángra lobbant a páciens. Ungureanu vasárnap este közölte, hogy a sebész hazudik, és hétfőn az ügyészségen feljelentést tesz ellene.

 

Az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete időközben megvizsgálta a műtét jegyzőkönyvét és kihallgatta a műtőben jelen levő alkalmazottak egy részét. A többieket hétfőn hallgatják ki. A minisztérium közölte: ha szükséges, az országos gyógyszerészeti intézet szakembereit is kirendelik, hogy a műtőszoba orvosi felszerelését ellenőrizzék. A tárca vasárnap részvétét fejezte ki az elhunyt beteg családjának.

Megtette a feljelentést az USR-s képviselő

Bűnvádi feljelentést tett hétfőn a főügyészségen a Emanuel Ungureanu a Floreasca kórházban, a műtőasztalon égési sérüléseket szenvedett nő ügyében. A képviselő azt kéri, vizsgálják ki, hogy fennáll-e a csalás, hamisítás, hamisított okirat tudatos felhasználása vagy közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás gyanúja a december 13-i és 22-i beavatkozásokat végző szakszemélyzettel kapcsolatban.

A főügyészségre való érkezésekor a képviselő azt mondta, ellentmondásos információk vannak arra vonatkozóan, hogy Mircea Beuran professzor jelen volt-e a műtőben az operáció idején, vagy telefonon keresztül irányította-e a beavatkozást, és továbbra sem ismert, hogy mely orvosok voltak még ott. Ungureanu szerint azért nem látni tisztán az ügyben, mert megpróbálták eltussolni azt, megkísérelték az asszisztensekre hárítani a felelősséget a történtek miatt.

Az USR-s képviselő rámutatott: december 22-én belső kivizsgálást indított az ügyben a Floreasca kórház menedzsere, de csak a kisegítő személyzetet és az asszisztenseket hallgatták ki, orvosokat nem. December 27-én az egészségügyi minisztérium kiküldte a kórházhoz az Egészségügyi Felügyelet egyik felügyelőjét, de ő sem hallgatott ki az eset bekövetkeztekor a műtőben tartózkodó egyetlen orvost sem, jelentésében átvette a kisegítő személyzet december 22-én adott nyilatkozatait. „Úgy készítették elő a terepet, hogy a teljes felelősség háruljon az asszisztensekre, ápolókra" – fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?