Elfogadta a parlament a vadászati törvény módosítását

Elogadta csütörtökön a képviselőház a vadászati törvény módosítását, úgy, ahogy azt a múlt heti bizottsági jelentés jóváhagyta, vagyis elvetve azt az RMDSZ javaslatot, miszerint a további tragédiák és jelentős anyagi károk elkerülése érdekében a medvét 5 évig ki kell venni a szigorúan védett fajok listájáról – derül ki Sebestyén Csaba RMDSZ-es parlamenti képviselő közleményéből.

Sebestyén Csaba sikerként könyveli el, hogy a szövetség által kezdeményezett kötelező megelőzési (prevenciós) és beavatkozási (intervenciós) kilövési kvóta újbóli bevezetésére igent mondott a parlament, azonban ezek a rendelkezések a probléma részleges megoldására elegendőek. A képviselő szerint viszont nem ad okot az örömre, hogy a medve ott maradt a különlegesen védett fajok listáján, ahol „csak a kihalás veszélyével fenyegetett vadállatfajok maradhatnak”.

Sebestyén szerint ezzel a döntéssel a parlament tévesen azt a látszatot kelti, hogy a barnamedvét Romániában a kihalás veszélye fenyegeti. „Az RMDSZ továbbra is megtesz mindent annak érdekében, hogy nem a medve, hanem a medvetámadások és az otthonukban a medvétől félő lakosság problémája megoldódjon” – zárja közleményét a képviselő.

Amint korábban beszámoltunk róla, az RMDSZ-nek az a javaslata, amely öt évre kivette volna a medvéket a szigorúan védett állatok sorából a plénumi vitát megelőző mezőgazdasági és környezetvédelmi együttes bizottsági ülésén elbukott. Tánczos Barna akkor elmondta: a javaslatot a plénumban is fenntartják és vitára fogják bocsátani. A szenátor a bizottsági vitát követően úgy fogalmazott: a környezetvédelmi minisztérium képviselői „üde lazasággal” könyvelték el, hogy véleményük szerint mindent megtettek, ami szükséges volt az elmúlt években a medve-kérdésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?