Heves szakbizottsági vita után is szigorúan védett marad a medve Romániában


-A A+Heves vita kísérte szerdán a parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságainak együttes ülését. A megbeszélés központi témája a medveállomány szabályozásának kérdése volt. A bizottság döntése alapján újra bevezetik a 2016 után megszüntetett kilövési kvóta kibocsátását. A szakbizottsági ülésen nem fogadták el az RMDSZ-nek azt a javaslatát, amely megszüntette volna a medvék szigorúan védett státusát, a szövetség képviselői a plénumban is fenntartják ezt a módosító javaslatot.

Az RMDSZ javaslatára szerda délután a szakbizottsági ülésen a medvék kilövési kvótáját szabályzó törvénytervezetbe beemelték azt az előírást, amely szerint a környezetvédelmi minisztérium köteles lesz visszatérni a 2016 előtti megelőző kilövési kvóta kibocsátásának procedúrájához. A következő évtől a szaktárcának minden év május 15-ig el kell fogadnia a következő vadászidényre a megelőző kilövési kvótákat.

Tánczos Barna szenátor a Maszol érdeklődésére úgy fogalmazott, a környezetvédelmi minisztérium képviselői „üde lazasággal” könyvelték el, hogy véleményük szerint mindent megtettek a medve-kérdésben, ami szükséges volt az elmúlt években. A minisztérium képviselőinek nem volt megfelelő válaszuk az olyan szakmai felvetésekre például, hogy mi lesz a minden évben jelentősnek mondható természetes szaporulattal, illetve az emberi tragédiák, halálesetek említésére sem volt érdemi válaszuk – részletezte a szenátor.

A minisztériumok képviselői leginkább az Európai Unió direktíváira hivatkoztak az érvelések során, a vitában a szakma képviselői meg tudták cáfolni ezeket az érveket. Tánczos Barna eredményként könyvelte el, hogy 2020-tól újra bevezetik a megelőző, beavatkozásii kvótát, amelyet május 15-éig köteles kiadni a szakminisztérium. Ezt a minisztérium az eddig hatályos 140-es létszámra kiadott állományszabályozási kvótán kívül köteles kiadni minden évben.

Az RMDSZ-nek az a javaslata, amely öt évre kivette volna a medvéket a szigorúan védett állatok sorából a bizottsági gyűlésen elbukott. Tánczos Barna elmondta: a javaslatot a plénumban is fenntartják és vitára fogják bocsátani.

Kifizetik a károkat

Tánczos Barna arról is tájékoztatott, hogy jó hírrel tud szolgálni az elmúlt háromévben medvekárokat szenvedett gazdáknak: a szakminisztérium kiutalt 2 millió lejt a kártalanításra és a napokban a hiányzó 1 millió lejt is ki fogják utalni. Így az utóbbi három évben bejelentett és meg nem térített károkat rövid időn belül ki fogják fizetni.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X