Országszerte ünnepelték Románia nemzeti ünnepét

Katonai parádékkal, díszrepülésekkel és kulturális rendezvényekkel tisztelegtek országszerte december elseje, a román nemzeti ünnep előtt – derül ki az Agerpres összefoglalójából.

Mint írtuk, Bukarestben négyezer katona vonult fel a Diadalív alatt a december elsejei ünnepség alkalmából. Katonai technikai eszközöket is felvonultattak, és több mint 50 repülőgép tartott díszrepülést. Jelen volt és koszorúzott Klaus Johannis államfő, de az ünnepségen ott volt még Teodor Meleşcanu szenátusi és Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Marcel Vela belügyminiszter, Bogdan Aurescu külügyminiszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter, Florin Cîţu pénzügyminiszter, a NATO főtitkárhelyettese, Mircea Geoană, intézményvezetők, a diplomáciai testület és a vallási felekezetek képviselői, politikusok, veteránok.

Orban Gyulafehérváron ünnepelt

A második legnagyobb szabású rendezvény Gyulafehérváron volt, itt ünnepelt Ludovic Orban miniszterelnök is, valamint Adrian Oros mezőgazdasági, Virgil Popescu gazdasági miniszter, illetve több parlamenti és európai parlamenti képviselő. Az 1400 katonát, belügyi alkalmazottat, illetve katonai és speciális beavatkozásokra használt járműveket felvonultató parádéra több ezer érdeklődő volt kíváncsi. MIG 21 LanceR repülőgépek, valamint IAR 330 PUMA és IAR 330 SOCAT helikopterek díszrepülésében is gyönyörködhettek a nézők.

Nagyváradon folklórműsorral, a román katona emlékművének koszorúzásával, katonai felvonulással ünnepeltek, majd a városvezetés 2700 adag csülkös babbal és savanyú káposztával vendégelte meg a tömeget. 

Kolozsváron több mint négyszáz katona vonult fel a nemzeti ünnepen, amelyen 64 speciális járművet is műszaki eszközt is megszemlélhettek az érdeklődők. A Tisztek Házára hatalmas méretű nemzeti zászló került, és aranyosgyéresi légi katonai bázis négy MIG -21 Lancer repülője tett díszrepülést a város fölött. Piros-sárga-kék tűzijátékkal zárult az ünnep.

Koncert Szatmárnémetiben

Szatmárnémetiben koszorúzásokkal, a román nemzeti himnusz éneklésével, a védelmi, valamint a belügyi tárca alkalmazottainak felvonulásával, majd népviseletek parádéjával tisztelegtek december elseje előtt. Ludovic Orban kormányfő üdvözlő sorait Altfatter Tamás alprefektus olvasta fel. Az ünnepnap keretében népzene- és popzene koncerteket tartanak, és az este a Bere Gratis fellépésével zárult.

Temesváron a karácsonyi vásár kezdetével kapcsolódott egybe a nemzeti ünnep. Az eseménysorozat vallási és katonai rendezvényekkel, valamint koszorúzással kezdődött, majd folklórműsort tartottak, délután pedig díszfelvonuláson, kulturális műsoron és fáklyás meneten vehettek részt az érdeklődők. Este felkapcsolták a karácsonyi díszkivilágítást a városban, Holograf-koncerttel és tűzijátékkal zárul az ünnepség.

Brassóban helikopterek, illetve katonai és civil repülőgépek díszrepülését szemlélhette meg az ünneplő tömeg. A katonai tiszteletadást és vallási szertartást követően meglepetés-momentum volt, amikor a brassói területi repülőklub 63 éves tagja, Cristian Popescu ejtőernyős ugrást hajtott végre, magával hozva egy hatalmas trikolór zászlót, amelyet átadott a hatóságoknak. Az este fáklyás felvonulással ért véget.

Ez zajlott Székelyföldön

Sepsiszentgyörgyön a brassói területi repülőklub műsorával és katonai felvonulással zajlott az ünnep. Az ortodox székesegyházban Te Deummal tisztelegtek a román nemzeti ünnep előtt, majd a Mihai Viteazul téren kulturális műsoron, katonai és vallási ceremónián vehettek részt az érdeklődők. Az este fáklyás felvonulással, koncertekkel és bállal ér véget.

Csíkszeredában körülbelül 1500 személy vett részt a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett katonai és vallási ünnepségen. Délelőtt katonai technikai kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a prefektúra épülete előtt, eközben óriási román zászlót vontak fel egy tűzoltóautó létrájára, amely estig díszletül szolgált az ünnepségekhez. Az ismeretlen katona emlékművénél koszorúzásra került sor, majd Petres Sándor alprefektus olvasta fel Ludovic Orban kormányfő üzenetét.

Az ünnepség hegyivadászi, csendőri, katasztrófavédelmi, rendőri, börtönőri alakulatok felvonulásával folytatódott, majd a Szakszervezetek Művelődési Házában kulturális műsorral ér véget a nap.

Marosvásárhelyen rekordrészvétel volt a prefektus szerint

Marosvásárhelyen több mint tízezren vettek részt a december elsejei ünnepségen. Mircea Duşa prefektus szerint 1990 óta nem volt ilyen nagy számú ünneplő tömeg a román nemzet napján. A rendezvénysorozat a Speciális Erők egy katonájának ejtőernyős ugrásával kezdődött, aki román nemzeti zászlót „hozott az égből”. 

Az érdeklődők a katonai és nemzetbiztonsági struktúrák különleges műszaki felszerelésének egy részét is megtekinthették, majd katonai és vallási ceremónián, koszorúzáson és díszfelvonuláson vehettek részt. MIG 21 Lancer repülőgépek és IAR 330 Puma Socat helikopterek díszrepüléssel tisztelegtek a nagy egyesülés napja előtt, majd a Kultúrpalotában, illetve a Győzelem téren tartott kulturális műsor zárja a napot. 

Kapcsolódók

Kimaradt?