Román trikolórba borul ismét pénteken az úzvölgyi temető

Pártjelvények nélkül, népviseletbe öltözve, román zászlóval a kezükben várja a románokat pénteken, a hadsereg napján az úzvölgyi katonai temetőbe Calea Neamului egyesület. A nacionalista szervezet elnöke arra kéri a résztvevőket, hogy ne üljenek fel a szélsőséges magyarok esetleges provokációinak.

Mint korábban írtuk, október 25-én a Calea Neamului egyesület, a Frăția Ortodoxă nevű szervezet és a dormánfalvi polgármesteri hivatal szervezésében a hősi román halottakra emlékeznek az úzvölgyi katonai temetőben. A résztvevők 150 fáklyával készülnek bevonulni a sírkertbe. Június 6-án még 149 román katona nevét olvasták fel a legionárius elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében, amellyel felavatták az illegálisan létrehozott román parcellát, a napokban azonban állítólag előkerültek egy 150-ik világháborús román hős maradványai.

Kedden közzétett felhívásában a Calea Neamului egyesület elnöke, Mihai Tîrnoveanu arra szólította fel a résztvevőket, hogy ne viseljenek pártjelvényt, öltözzenek népviseletbe, ne válaszoljanak a szélsőséges magyarok esetleges provokációira, ne skandáljanak magyarellenes jelszavakat, hanem méltóságteljesen emlékezzenek a hősi román halottakra.

 

Egy korábbi felhívásában Mihai Tîrnoveanu azzal is indokolja a megemlékezés megszervezését, akkor „az idegenek” le fogják dönteni a román kereszteket. „Tudjátok nagyon jól, hogy ha nem leszünk ott, az ország vezetői engedni fognak Magyarországnak és az RMDSZ-nek” – figyelmeztetett. Tîrnoveanu ugyanakkor azt állítja, hogy a június 6-án, az ismert incidensek napján is méltósággal emlékezte a jelenlévő román nacionalisták a román hősökre, és az RMDSZ hazudik, ha ennek ellenkezőjét terjeszti.

 

Egy október eleji Facebook-bejegyzésében Mihai Tîrnoveanu emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek az augusztus 26-i megemlékezésre 1000 embert sem sikerült összegyűjtenie. Idézte a Maszolnak nyilatkozó Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét, aki szerint az úzvölgyi katonai temető a magyarellenes erők provokációs célpontjává vált. „A Maszol.ro nagyon szeret minket, mindenféle >>leleplező<< cikkeket ír, de erre még majd visszatérünk” – írja portálunkról.

 
A közösségi oldalakon felmerült ugyan, hogy székelyek is vonuljanak ki pénteken a katonai temetőbe, információink szerint azonban nem valószínű, hogy ez megtörténik.

Mint ismert, a román nacionalisták idén tavasszal figyeltek fel a Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozó elnéptelenedett településre, miután három magyar aktivista fekete nejlonnal letakarta a szomszédos Dormánfalva (Dărmăneşti) önkormányzata által illegálisan felállított emlékművet és kereszteket. A több száz fős tömeg – csekély arányban helybéli románok – bukaresti futballhuligánok segítségével megrohamozta a magyarok által élőlánccal védett temetőt, és legionárius elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében felavatta a román parcellát.

Szeptember elején román nacionalisták egy csoportja ismét megemlékezést tartott az úzvölgyi temetőben. Az akció szervezője ezúttal is a Calea Neamului egyesület volt, amelynek elnöke révén a román neofasiszta szélsőjobb erőteljes befolyásra tett szert a Kovásznai, Hargitai és Marosi Románok Civil Fórumában. (Háttéranyagunkat itt olvashatja.) 

Kapcsolódók

Kimaradt?