Koszorúztak és fáklyás megemlékezést terveznek román szervezetek az úzvölgyi temetőben

A málnásfürdői ortodox templomban tartott találkozón ünnepelte vasárnap több román nacionalista szervezet Kisboldogasszony napját. És ha már Székelyföldön voltak, az úzvölgyi temetőben megkoszorúzták az engedély nélkül épített román katonai emlékművet. Október 25-re fáklyás megemlékezést terveznek a sírkertben.

Az úzvölgyi kirándulásról Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului nevű ortodox szervezet elnöke számolt be a Facebook-oldalán. A brassói fogorvos volt az a személy, aki az incidensekkel végződő június 6-ai román megemlékezésen felolvasta a temetőben állítólagosan nyugvó román katonák névsorát.

Tîrnoveanu a bejegyzésében fel is idézte a június 6-án történteket. Emlékeztetett, hogy akkor az úzvölgyi temetőben „5000 csodálatos román hazafi” volt jelen, akik utóbb a „nemzetellenes propaganda” célpontjaivá váltak; a média szerinte hazugságokat állított róluk, ugyanúgy, ahogy 1990 márciusában a marosvásárhelyi románok segítségére siető hodákiakat és ibánfalviakat is „barbároknak” állította be az akkori sajtó egy része. (Szerk. meg.: a június 6-ai „megemlékezésen” futballhuligánok betörték a temető kapuját, kövekkel dobálták és gyalázták az élőláncot alkotó magyarokat.)

 

Tîrnoveanu közölte, hogy október 25-én, a román hadsereg napján fáklyás megemlékezésre készülnek a nacionalista román szervezetek az úzvölgyi katonai temetőben. „Nem futamodunk meg az ellenségeink elől (…). Győzni fogunk, mert az Úr velünk van” – írta a Calea Neamului vezetője.

A román szélsőjobb székelyföldi térnyeréséről itt olvashatnak részleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?