Úzvölgyi temetőfoglalás: azonosítottuk és megmutatjuk a június 6-ai „ostrom” kivitelezőit

A helyszínen készült többórányi videó végignézése, valamint több száz felhasználói profil és több ezer bejegyzés átböngészése után sikerült azonosítanunk a június 6-ai úzvölgyi incidensek főszereplőit.

Mint emlékezetes, június 6-án egy erőszakos csoport betört az úzvölgyi katonatemetőbe, és lehetővé tette az ott törvénytelenül emelt ortodox keresztek felszentelését. A Bákó megyei Dormánfalváról érkezett tömeg előbb megpróbálta áttörni a csendőrök sorfalát, hogy elérje a temető zárt kapuját és előtte álló, imádkozó magyarokat. Amikor ez nem sikerült, a csendőröket megkerülve, oldalról másztak be a sírkertbe, belülről feltépték a kaput, és utat nyitottak a „megemlékező” tömegnek.

Futballhuligánok: kipróbált „fegyver”

A június 6-ai incidens kapcsán még aznap felmerült, hogy a több száz fős „megemlékező” román tömegnek futballhuligánok segítettek bejutni a magyarok által élőlánccal védett temetőbe. Később megfogalmazódott az a hipotézis, hogy a rohamot Bukarestben tervelték ki, és onnan irányították. Erre utal Sebastian Cucoşnak, Carmen Dan belügyminiszter jobbkezének a jelenléte és viselkedése. Ugyancsak ő vezényelte le a tavalyi augusztusi diaszpóra-tüntetés erőszakos feloszlatását, amelynek során – az ellenzék gyanúja szerint – ultrákat vetettek be azzal a céllal, hogy igazolják a rendfenntartó erők durva válaszlépését. (A túlkapásról és következményeiről itt írtunk.)

A csendőrség június 7-én közölte, hogy a Bákó megyei rendőrség vizsgálatot indított az úzvölgyi temető kapuját június 6-án megrongáló személyek ellen. Az ügyben többen feljelentést is tettek, a hatóságok azonban egyelőre hallgatnak. A Maszol hétfőn írásban kereste meg a Bákó megyei rendőrség sajtóirodáját. Arról érdeklődtünk, hogy sikerült-e azonosítaniuk a tetteseket, illetve azt is megkérdeztük: ha eddig nem jártak eredménnyel, mi volt az akadálya a tettesek azonosításának? Mivel nem kaptunk visszajelzést, a Bákó megyei rendőrséget szerdán telefonon is megkerestük: Cătălina Păduraru szóvivő arról biztosított, hogy már készülnek a válaszok a kérdéseinkre. Amint ezeket megkapjuk, cikkünket frissítjük.

Függetlenül attól, hogy milyen céllal és kinek a buzdítására érkeztek az ultrák az úzvölgyi temetőhöz, tény, hogy ott számos olyan cselekményt elkövettek, amelyekért másokat – más körülmények között – minimum megbírságolnának. A helyszínen készült többórányi videó végignézése, valamint több száz közösségi profil és több ezer bejegyzés végigböngészése után sikerült azonosítanunk a június 6-ai úzvölgyi temetőfoglalás fontosabb szereplőit.

Rejtett profilok, kitakart arcok

Carmen Dan belügyminiszter is utalt az incidensről tartott június 10-ei sajtónyilatkozatában a futballhuligánokra, anélkül azonban, hogy tisztázta volna, melyik klubok(ok) ultráiról van szó, illetve hogy sikerült-e őket azonosítani. (Beszélt ellenben magyar ultrák jelenlétéről is, amit magyar részről határozottan visszautasítottak, kérve egyúttal a belügyminiszter lemondását vagy leváltását.)

Általában az általunk keresett drukkerek Facebook-oldala jól védett: csak az ismerősök számára látható, vagy pedig a nyilvános posztok semleges szövegeket és fotókat tartalmaz. Az ismerősök listája is többnyire rejtett, ami jócskán megnehezítette a dolgunkat, mivel így addig kellett keresgélnünk, amíg találtunk nyilvános bejegyzést, amelyen valaki megjelölte az úzvölgyi felvételeken szereplő személyek valamelyikét. Elsőként az alábbi képen látható Alex Piciu esett ki a "szénakazalból".

Az úzvölgyi incidensről készült felvételek és más információk alapján 19-re becsüljük a dinamós "különítmény" létszámát. Közülük ötöt sikerült név szerint is azonosítanunk. A túlnyomórészt fekete, nyomtatott pólót viselő csoport tagjai többször megpróbálkoztak a csendőrsorfal áttörésével, majd – másokkal, helybéliekkel együtt – kifordították a sarkából a temető kapuját. Köztük több helyütt is feltűnik egy baseballsapkás, erősen tetovált fiatalember, aki hol hátulról noszogatja a rendőrök ellen támadó társai, hol utasításokat osztogat.

Ő Valentin Jumugă, a Dinamo tragikus hirtelenséggel elhunyt játékosáról, Cătălin Hâldanról elnevezett szurkolói csoport (Peluza Cătălin Hâldan - PCH) tagja és gyaníthatóan egyik vezetője. A galéria főnöke hivatalosan Elias Bucurică (az ő erőszakos megnyilvánulásairól és gyanús üzleteiről a román sajtó régóta cikkezik), Jumugă neve nem fordul elő a sajtójelentésekben, pedig éppenséggel eddig is megérdemelte volna a figyelmet.

Több információ is arra utal – például a Facebook-oldalán található képek itt, itt és itt –, hogy több egyszerű drukkernél. Például a szurkolói csoport internetes oldalának egyik korábbi bejegyzése és a hozzá fűzött kommentárok alapján ő lehet az, aki tanácsokkal és jogsegély szervezésével segíti társait, akik az egyik Rapid–Dinamo-meccs után sorra kapták a bírságokat és eltiltó határozatokat.

A hatóságok előtt sem ismeretlen: eddig három alkalommal tiltották el sportrendezvények látogatásától a stadionok erőszakmentessé tételét célzó 2008/4. számú törvény alapján.

Bejegyzéseiben az ortodoxiát nevezi az "egyetlen igaz vallásnak”, és a más vallásúak – főleg a katolikusok és a muzulmánok – valamint a magyarok ellen agitál. Megjelennek itt-ott legionárius szimpátiára utaló szövegek és fotók. A szövegek hangulata arra utal, hogy több ilyen is lenne Jumugă falán, ha le nem tiltaná a Facebook. Az ultra rendszeresen panaszkodik arra, hogy a profilját havonta, kéthavonta lezárják a közösségi oldal adminisztrátorai.

A betörés

Az úzvölgyi eseményekről készült felvételeken látszik és hallatszik, hogy egy adott pillanatban a magyarokat néhány lépésnyire megközelítő tömeg elkezdi dühösen követelni a kapu kinyitását. Durván lökdösik a rendőröket, sőt kijut néhány pofon egy idős férfinak is, aki megpróbálja visszafogni a feketepólósokat. Néhány másodpercnyi dühödt lökdösődés következik, aminek következtében néhány „megemlékező” a temetőt az úttól elválasztó árokban köt ki. Néhány másodperc alatt a csendőrök sorfala ismét bezárul, az ultrák pedig egy csapásra felszívódnak, és a kerítés mögött tűnnek fel újra. Kezdődik a kapu ostroma.

A Stiripesurse felvételén kivehető, hogy egy drukker telefonon beszél, majd abba az irányba mutogat, ahonnan elindul néhány fiatal, hogy feltépje a kiskaput. Utóbbiak közül az egyik látható az Agerpres fenti fotóján. A temetőkapu feltépését megelőző percekben készült kép Ovidiu Iuliant ábrázolja, amint elsétál a magyar emlékmű előtt. Korábban felbukkan az egyik videón is, amint dulakodik, egy férfit szándékosan az árokba taszít, majd felbukkan a kiskapu feltépésénél is.

Saját Facebook-bejegyzése szerint Angliából repült haza, hogy részt vegyen az úzvölgyi megemlékezésen. Barátja, Adrian Popescu osztotta meg közösségi oldalán az úzvölgyi eseményen készült közös fotójukat. A poszt alatt érdekes beszélgetés alakult ki.

– Hol készült a fotó? – kérdezi Claudiu Silivan.

– Ahol voltunk: Úzvölgyében – válaszolja Adrian Popescu, amire Silivan egy röhögő emotikonnal reagál.

– Hivatalos :)) – nevet vissza a másik, majd világossá teszi, hogy a kérdezőt és társait követte a Hargita és Bákó megye határán található településre.

A beszélgetés alapján egyértelmű: több mint egy héttel az események után nem fél „hivatalosan” vállalni a látogatás tényét.

Provokátorok

Az ultrák szemmel láthatóan kettős céllal érkeztek: egyrészt, hogy tettlegesen hozzájáruljanak a temető „bevételéhez”, másrészt provokálják a magyarokat.

A Gyimesi Skanzen Panzió videóján 1:25-től látszik egy ilyen provokáció. A kapura belülről felmászott fiatalember egy léccel hergeli a magyar sorfalat, majd a kívül állók egyikének odanyújtja a fadarabot, és szabályosan győzködi az illetőt, hogy megüsse. Az szerencsére ellenáll a kísértésnek, és vélhetően a földre dobja az „ajándékba kapott” fegyvert. Egy másik felvételen már az látszik (1:44), hogy ugyanaz a csuklyás ultra egy másik magyart provokál, a földön heverő lécre, majd a saját fejére mutogatva.

Az incidensek egyik legerőszakosabb résztvevője a fentebb idézett párbeszédben az „ártatlan kérdezőt” eljátszó Claudiu Silivan. Állandóan a rendfenntartókat ostromlók első sorában találjuk, felbukkan a temető kerítésén, amint hosszú perceken keresztül obszcén jeleket mutogat a magyarok felé, az egyiküket pedig megüti. Az utóbbi jelenet a Hotnews videóján 3:08-tól követhető.

Nem piszkálták őket a hatóságok

Érdekes volt látni, hogy a randalírozók legalább egy hétig semmit nem osztottak meg az úzvölgyi „kirándulásról”. Amikor azonban látták, hogy senki nem háborgatja őket, felbátorodtak, és elkezdték posztolgatni a Hargita megyei sírkertben készült fotókat.

Hasonló fotók jelentek meg az események után egy héttel, tíz nappal több randalírozó falán, illetve az PCH egyik oldalán is.

A montázs bal felső sarkában a PCH jelmondata látható, amelyet a meccsek alkalmával is rendszeresen látni a galéria balkonján.

Készültek a román-magyar összecsapásra

Végül néhány szót az „egyenruháról”, amelyet az Úzvölgyébe érkezett dinamós szurkolók egy része viselt. Az öltözék története 2015-re nyúlik vissza, amikor a Dinamo drukkerei megállapodtak az ősellenség Steaua (jelenleg FCSB) szurkolóival, hogy egyforma trikóban utaznak ki Budapestre, a Magyarország-Románia Európa-bajnoki selejtezőre.

A fekete vagy szürke pólóra nyomatott minta – amely a fenti képen is kivehető, a még sértetlen kapu résein át – négy történelmi figurát ábrázol, alul a „Románia” felirattal. (A történet pikáns oldala, hogy a Steaua ultrái nem tartották be a megállapodást, trikójukon a szokásos „Peluza Sud” feliratozással jelentek meg, ami állítólag annyira felbőszítette a dinamósokat, hogy rájuk rontottak.) A négy történelmi alak: Ştefan cel Mare, Avram Iancu, Horea, Mihai Viteazul – kivétel nélkül olyan személyiségek, akik a román történetírás szerint a magyarok ellen harcoltak. Az úzvölgyi dinamós különítmény kellékválasztása világosan mutatja, hogy az állítólagos megemlékezők eleve román-magyar „meccsre” készültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?