FRISSÍTVE – Rendőrségi ügy lett az úzvölgyi incidensekből: több tucat gyanúsított lehet

FRISSÍTVE: Vizsgálatot indított a Bákó megyei rendőrség az úzvölgyi temető kapuját csütörtök délután megrongáló személyek ellen – közölte pénteken a csendőrség. FRISSÍTÉS: Az MPP ismeretlen tettesek ellen tesz feljelentést.

Mint korábban írtuk, a helyszínre csődített több ezer román megemlékező csütörtök délután erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. Több tucat, futballhuligánnak kinéző fiatal jutott be elsőként a sírkertbe. Ők belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

A csendőrség közlése szerint rongálás gyanújával indul vizsgálat azok ellen, akik a lakatot is letépve szétverték a temető bejáratát. Azonosításuk elvileg nem lehet nehéz, mert az incidenseket folyamatosan filmezték a csendőrök. Így ha a hatóságok komolyan veszik a dolgukat, több tucat személy ellen indulhat vizsgálat.

A csendőrség tudatta: legfőbb feladatának azt tekintette csütörtökön, hogy megelőzze az erőszakos cselekedeteket és a sírok esetleges meggyalázását, ami erős érzelmi hatást gyakorolt volna a jelenlévőkre.  Az esemény után a Bákó megyei rendőrség vizsgálta meg a helyszínt, és megállapította, hogy eljárást kell indítani a temető kapujának megrongálói ellen. A közlemény azzal zárul, hogy csütörtök délután "voltak ugyan feszült pillanatok" az úzvölgyi temetőnél, de a nem akalult ki olyan helyzet, amely erőteljes karhatalmi beavatkozást vagy más különleges intézkedést igényelt volna.

FRISSÍTÉS: Az úzvölgyi katonai temetőben történt rongálások miatt ismeretlen tettesek ellen tesz feljelentést a Magyar Polgári Párt, kártérítést követelve a sírkertben és az azt körülvevő kerítésben tett károkért – írta közleményében az MPP. A beadványt jövő hét elején tervezi benyújtani a gyergyószentmiklósi ügyészségre Mezei János pártelnök. A szervezet bízik abban, hogy a rendőrség birtokában lévő dokumentumok alapján rövid időn belül kézre keríthetők és felelősségre vonhatók a tettesek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?