Pert nyertek Tanasáékkal szemben: marad a Mikó-felirat

Megnyerte Sepsiszentgyörgy önkormányzata azt a pert, amelyet a Székely Mikó Kollégium homlokzatán szereplő felirat miatt indított Dan Tanasă – közölte a polgármesteri hivatal.

„A megélhetési provokátoroknak sem sikerül minden” – fogalmazott az ügy kapcsán Antal Árpád polgármester.

 

A romániai jogrend szerint törvényes előírás, hogy egy műemléképületet a felújítása során lehetőleg az eredeti állapotába kell visszaállítani. A Székely Mikó Kollégium műemléképület, amelynek homlokzatán már építésekor szerepelt a magyar felirat, amelyet korabeli fényképekkel és képeslapokkal is tudnak bizonyítani. Az iskola homlokzatán szereplő 19. századi „Székely Mikó Kollégium” feliratot a kommunisták eltávolították ugyan, de az épület felújításakor ezt visszaállították.

Tavaly októberben tartották a per első tárgyalását, Sepsiszentgyörgy önkormányzata pénteken kapta meg a végleges bírósági döntést, amelynek értelmében marad eredeti, régi állapotában a felirat:Székely Mikó Kollégium.

Egy hasonló, szintén Dan Tanasă által indított per miatt kellett a tavaly eltávolítani az épület oldalán található bronz betűkkel kirakott magyar nyelvű feliratot, annak ellenére, hogy mellette volt a hivatalos kétnyelvű iskolatábla. Azóta az önkormányzat visszahelyezte a feliratot, három nyelven. Tavaly a magyar felirat eltávolítására az iskola diákjai spontán tiltakozással reagáltak: az épület főtér felőli ablakaiba nagy betűkkel, magyarul írták ki a tanintézet nevét, ezzel is jelezve, hogy fontos számukra és vállalják, hogy magyar mikós diákok. 

(Címlapfotó forrása: Antal Árpád Facebook-oldala)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?