Háromnyelvű feliratot szereltek a Székely Mikó Kollégium bejáratához

Kőtáblára írt, háromnyelvű feliratot szereltek a Székely Mikó Kollégium bejáratához, miután tavaly októberben a Dan Tanasă egyesülete által megfogalmazott panasz nyomán egy jogerős bírósági ítélet arra kötelezte a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy távolítsa el a magyar nyelvű „Református Székely Mikó Kollégium” feliratot a nagynevű iskola bejáratáról.

Az épület visszaállamosítását követően ismét a sepsiszentgyörgyi önkormányzat alárendeltségébe került iskola bejáratánál immár három nyelven – románul, magyarul és németül – olvasható az intézmény neve.

Antal Árpád polgármester a Maszol érdeklődésére elmondta: a korábbi magyar felirat eltávolítására bírósági végzés kötelezte az önkormányzatot, és egy jogállamban ezt be kell tartani, még ha nem is értenek vele egyet. A korábbi felirat eltávolítását követően úgy döntöttek, hogy újra kiírják a tanintézmény megnevezését, de ezúttal három nyelven.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly a magyar felirat eltávolítására az iskola diákjai spontán tiltakozással reagáltak: az épület főtér felőli ablakaiba nagy betűkkel, magyarul írták ki a tanintézet nevét, ezzel is jelezve, hogy fontos számukra és vállalják, hogy magyar mikós diákok.

Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor emlékeztetett, hogy Dan Tanasă egyesülete egy másik pert is indított, amelyben az iskola homlokzatán lévő, történelmi „Székely Mikó Kollégium” felirat eltávolítását követeli. Ez a per még folyamatban van, de Antal Árpád ebben az ügyben már optimistább: úgy véli, ha Románia a legkisebb mértékben is jogállam, akkor ezt a keresetet a bíróság elutasítja.

Az elöljáró magyarázata szerint törvényes előírás, hogy egy műemléképületet a felújítása során lehetőleg az eredeti állapotába kell visszaállítani. A Székely Mikó Kollégium műemléképület, amelynek homlokzatán már építésekor szerepelt a magyar felirat, amelyet korabeli fényképekkel és képeslapokkal is tudnak bizonyítani. Az iskola homlokzatán szereplő 19. századi „Székely Mikó Kollégium” feliratot a kommunisták eltávolították ugyan, de az épület felújításakor ezt visszaállították.

Most Dan Tanasă ezt ismételten el szeretné távolíttatni. Antal Árpád azonban bizakodó, hiszen ezt a feliratot védi a műemlékvédelmi törvény és számos fényképes bizonyíték van arról, hogy a felirat az építéskor is ott volt az iskola homlokzatán.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?