Állandó a rendőri jelenlét az Úz-völgyében – a román ultrák támadásától tartanak

Péntek estétől állandó a rendőri jelenlét az Úz-völgyében a katonatemető előtt, mert az ott őrt álló civilek biztonságát Facebokon szervezkedő román szélsőséges csoportok veszélyeztetik.

A hatóságok készenlétbe helyezésének előzménye, hogy George Simion független EP-képviselőjelölt pénteken többedmagával az Úz-völgyében járt, ahol állítása szerint „szélsőséges magyarok” bántalmazták. A hír bekerült a román ultrák Facebook-csoportjába, amelynek tagjai arra biztatják egymást, hogy induljanak meg a katonatemetőhöz, és álljanak bosszút a román aktivistát és társait ért sérelmekért. Pénteken délután egy tüntetést is szerveztek Bukarestben az Úz-völgyében történtek miatt.

A magyar katonatemető ügyét felkaroló civilek egyértelműen provokációnak tekintik George Simon viselkedését. A helyszínen lévő szemtanúk szerint a képviselőjelölt és társai „eljátszották”, hogy bántalmazzák őket. Ám „egy piros személyautóval valóban megérkezett valaki a temetőhöz, aki megkergette őket, és el akarta venni a telefonjukat” – számolt be a Maszolnak Jakab Kevend.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnöke (és az Úz-völgye Facebook-csoport adminisztrátora) elmondta, sajnálja, hogy a helyszínen őrséget álló személyek nem tudtak higgadtan reagálni a provokációra. Tájékoztatása szerint a román futballszurkolók bukaresti tiltakozó akcióját követően megtudták, hogy néhányan közülük úton vannak a temető felé.

A temetőnél péntek este öt magyar ember tartózkodott, aki nem tudtak távozni a rossz idő miatt. „Értesítettük a hatóságokat, és éjszakára Csinódra mentettük az ott lévő személyeket. A temető most állandó rendőri őrizet alatt van” – nyilatkozta a jelenlegi helyzetről Jakab Kevend.

A Maszol kérdésére, hogy végül érkeztek-e román szélsőségesek a hősi temetőhöz, azt mondta: valószínűleg már Dormánfalván megállították volna az ide tartó ultrákat, így nem lehet tudni, volt-e ilyen szándék. „Egy dolog biztos, hogy a fóliázás és a pénteki kergetőzés miatt a temető ügye elég kilátástalan helyzetben van” – összegzett Jakab Kevend.

A "fóliázással" arra utalt, hogy csütörtökön az önmagukat Úzvölgyi Civil Akciócsoportnak nevező tagjai műanyag zsákokkal takarták le az úzvölgyi magyar katonatemetőben illegálisan elhelyezett betonkereszteket. A hírt felkapta a bukaresti média, és alaposan felkorbácsolta a román nacionalisták kedélyeit. Az akciótól az őrt álló civilek és az RMDSZ is elhatárolódott.

Kapcsolódók

Kimaradt?