Dan Tanasă levetette a magyar feliratot a Székely Mikó Kollégium épületéről

Jogerős bírósági ítélet kötelezte a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot arra, hogy távolítsa el a Református Székely Mikó Kollégium feliratot a nagynevű iskola bejáratától. Antal Árpád polgármester kijelentette: a feliratot vissza fogják tenni, és ha zavarta a feljelentőt, hogy csak magyarul volt kiírva, akkor ki fogják írni három vagy négy nyelven.

A felirat miatt a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület tett feljelentést. Bár a bíróság alapfokon elutasította keresetét, a fellebbezést követően a Brassói Táblabíróság jogerős ítéletében arra kötelezte a sepsiszentgyörgyi városházát, hogy távolítsa el az iskola bejáratánál lévő táblát. Ezt megtették, de várhatóan helyébe többnyelvű felirat kerül vissza.

Antal Árpád polgármester szerint az ügy a mély állam, illetve a magyarellenes politikum provokációja. Az elöljáró úgy véli, hogy Dan Tanasă nem magányos román jogvédő, hanem a látható és láthatatlan politikai és titkosszolgálati világ szimbóluma. Hozzátette: a feliratot valóban a városháza tette fel, ezzel kívánták jelezni, hogy a tanintézményt a református egyház indította el.

A nyugati közvélemény ingerküszöbét is kezdi már elérni a magyar közösség elleni provokációsorozat, egyre többen látják, hogy a román igazságszolgáltatást a magyar közösség jogainak csorbítására használják, fejtette ki Antal Árpád, aki szerint többen is azt kérdezték, hogy ilyen helyzetekben, mit tesznek a választottak. „Pontosan azt teszik, amire támogatottságuk van a lakosság részéről” – mondta.

Emlékeztetett: amikor a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni tiltakozásra hívták Erdély népét Sepsiszentgyörgy főterére, akkor nemcsak 10-20 ezren kellett volna hogy részt vegyenek, hanem százezren, hiszen ezekkel az ügyekkel a közösség immunrendszerét tesztelik. „Nézhetjük ezt tétlenül, mutogathatunk egymásra, vagy összekaphatjuk magunkat, és mondhatjuk, hogy eddig és nem tovább” – szögezte le a politikus, aki szerint az a kérdés, hogy a közösség képes lesz-e összekapni magát, mert ha nem, akkor meglévő jogainkat is visszanyesik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?