Antal Árpád keményen bírálta az árva gyerekeket „elkergető” szotyoriakat

„A rendtartó székely falu nem azt jelenti, hogy kiszolgáltatott gyerekekkel szemben vagyunk kirekesztők” – fejtette ki véleményét Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a városhoz tartozó Szotyorban kialakult helyzetről.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat egy nappal a botrányos szotyori falugyűlés után tartott rendkívüli ülést. Antal Árpád polgármester kifejtette: „Rosszul érzem magam a kialakult helyzetért, szeretném, ha a csendes többség hallatná a hangját. Nem általánosítok, biztos vagyok benne, hogy a szotyoriak 90 százaléka nem így viszonyul ehhez a kérdéshez. Mindannyiunk felelőssége lemosni a szégyent a szotyori közösségről”.

Mint arról beszámoltunk, a szotyoriak indulatos falugyűlésen elutasították, hogy a faluban családi házat építsenek állami gondozásba lévő gyerekek számára. A helyiek attól tartanak, hogy gyerekeikre rossz hatással lennének a faluba beköltöző, intézeti fiatalok. A falugyűlésen a Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária rámutatott, hogy Háromszéken 12 családi otthon működik, mindenhol tárt karokkal fogadták őket, hiszen több esetben a helyi óvodát és iskolát mentették meg ezek a gyerekek.

„Nincs szükség idegenekre, maradjanak ott, ahol vannak!”, kiabálták be a szotyoriak. Egyetlen helybéli fiatalasszony szólalt fel a családi otthon védelmében, de őt azonnal letorkolták. „Sok emberből árad az ellenségesség, nem tudnánk a gyerekeket biztonságban”, állapította meg keserűen Vass Mária és Tóth Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester, akik szerint próbálnak más helyszínt találni a létesítménynek.

„Bocsánatot kérek minden olyan gyerektől, aki nehéz helyzetben van”

Az esetet követő sepsiszentgyörgyi tanácsülésen Antal Árpád polgármester elfogadhatatlannak nevezte, hogy kiszolgáltatott gyerekek ellen folytatnak gyűlöletkampányt. „Azok helyett is szégyellem magam, akik ellenük szólaltak fel. Bocsánatot kérek minden olyan gyerektől, aki nehéz helyzetben van, azt várja, hogy segítsünk rajta, és kirekesztéssel szembesül” – mondta Antal Árpád.

A polgármester bírálta Miklós András szotyori falufelelőst, aki a „gyűlöletkeltők” élére állt, egy szűk réteg szószólója lett, ahelyett, hogy közvetített volna a helyi közösség és az önkormányzat között. Válaszul Miklós András falufelelős kifejtette: „Engem is kisgyermek vár otthon, nekem is van idegrendszerem”. Elmondta, hogy ő sem érezte jól magát a falugyűlésen, és cáfolta, hogy ő kampányolt volna a családi ház építése és az árva gyerekek befogadása ellen.

Antal Árpád megerősítette a Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjének korábbi bejelentését, miszerint nem építik meg Szotyorban a családi házat, hiszen nem szeretnék, hogy az állami gondozásban lévő gyerekek ellenséges környezetbe kerüljenek.

A polgármester ugyanakkor válaszolt azoknak is, akik szerint az önkormányzat nem fejleszti eléggé a hozzá tartozó falut. Rámutatott, hogy a Szotyorból befizetett adó többszörösét fordították beruházásokra, vízhálózatot, művelődési házat, templomot, buszmegállót, futballpályát korszerűsítettek, és a székely kapu felújítási programra szánt összeg többsége is a faluba került.

Kapcsolódók

Kimaradt?