A szotyoriak „elkergették” az állami gondozásban lévő gyerekeket

Indulatos falugyűlésen, vélt vagy valós félelmekre alapozva utasították el a háromszéki Szotyor település lakói, hogy a faluban családi házat építsenek állami gondozásba lévő gyerekek számára.

A Kovászna megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság egy sepsiszentgyörgyi tömbházlakás negyedik emeletén működő gyerekotthont szeretett volna a háromszéki megyeszékhelyhez tartozó Szotyorba költöztetni. Ehhez a város felajánlott egy tulajdonába lévő 3100 négyzetméteres telket és a SERA Románia Alapítvány vállalta a családi típusú ház felépítését. Az új otthonban 12 állami gondozásban lévő gyereket helyeztek volna el, akikre hat alkalmazott, köztük egy felsőfokú végzettséggel rendelkező nevelő vigyázott volna fel.

A kezdeményezés viszont elbukott a szotyoriak heves ellenkezése, esetenként fenyegetőzése miatt. A lakosok elutasító álláspontját a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szeptember eleji ülésén közvetítette Miklós András. A szotyori falufelelős szerint a helyiek attól tartanak, hogy gyerekeikre rossz hatással lesznek a faluba beköltöző intézeti fiatalok. A Gyermekvédelmi Igazgatóság és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat vezetői bíztak abban, hogy sikerül meggyőzi a szotyoriakat, hogy legyenek befogadók, ezért kedd estére falugyűlést hívtak össze, hogy elmagyarázzák elképzeléseiket, megválaszolják a kérdéseket és leépítsék az ellenkezők félelmeit.

Nagyon sok szotyori jelent meg a helyi kultúrházban szervezett gyűlésen, ahol érezhető volt a feszültség a lakosság és a kezdeményezők között. A Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária rámutatott, hogy Háromszéken több településen 12 családi otthon működik és mindenhol tárt karokkal fogadták őket, hiszen több esetben is a helyi óvodát és iskolát mentették meg ezek a gyerekek, akik nélkül nem lett volna meg a gyereklétszám az önálló osztályok megalakításához, de emellett ezek az állandó felügyelet alatt lévő gyerekek részt vesznek közösség életében is.

A falugyűlésen részt vevők viszont indulatosan közbekiabáltak: „Nincs szükség idegenekre, maradjanak ott, ahol vannak!”, hangzott el. Egyetlen fiatal helybéli asszony szólalt fel a családi otthon védelmében, de őt azonnal letorkolták, majd sorolták a félelmeiket, miszerint először csak tucatnyi gyerek érkezik, majd később többen is, és lesznek közöttük romák és rossz magaviseletűek.  Elhangzott, hogy az önkormányzat nem fejleszti kellőképpen a települést, és volt, aki szerint Soros György pénzeli a ház építését.

Miklós András falufelelős összegzésként kifejtette, hogy a helyi közösség nem nézi jó szemmel az állami gondozásban lévő gyerekeket, és nem akarják a létesítményt. Véleménye szerint egy nagyobb településen könnyebben lehetne ezeket a gyerekeket integrálni. A tervezett családi ház sorsa végleg eldőlt, amikor egy felszólaló fenyegető hangnemet is megütött: „Hiába építik ide, mert abból baj lesz!”- mondta.

„Sok emberből árad az ellenségesség, nem tudnánk a gyerekeket biztonságban”, állapította meg keserűen Vass Mária és Tóth Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester, akik szerint így eldőlt, hogy Szotyorban nem épülhet meg a ház, ezért annak próbálnak más helyszínt találni.

Kimaradt?