Fed Kupa: csak Monica Niculescu nem nevetett

Nem derült ki a román női Fed Kupa válogatott szerdai sajtótájékoztatóján részt vevő újságírók, de még a mikrofonnál levő Monica Niculescu számára sem, hogy mivel váltotta ki Simona Halepben és csapattársaiban azt a röhögő görcsöt, ami a hétvégi, Németország elleni összecsapás tétjének ellensúlyozta.

A februári, Csehország ellen 2-3-ra elvesztett összecsapás után a hétvégén Németország ellen ismét Kolozsvár új multifunkcionális sportcsarnokában lép pályára a román női tenisz Fed Kupa válogatott. Az esemény iránti érdeklődést mutatja, hogy az áruba bocsátott jegyek rekordidő – alig négy óra – alatt keltek el. Így az sem számít meglepetésnek, hogy a hétfő óra Kolozsváron készülő román Fed Kupa-csapat edzéseit rendszeresen több százan tekintik meg. Ez történt szerdán is, amikor a két csapat sajtótájékoztatóját is tartották.

Előbb a vendégek mutatkoztak be. Barbara Rittner, a német válogatott csapatkapitánya egyelőre csak Andrea Petkovic (WTA 28), Annika Beck (40) és Julia Görges (58) társaságában válaszolhatott az újságírók kérdésére, ugyanis első számú játékosa, a női világranglista 2. helyét elfoglaló Angelique Kerber a sajtótájékoztató idején épp Kolozsvár felé tartott a Lufthansa müncheni járatával. Rittner csalódottságának adott hangot, hogy a román-német összecsapást nem a Fed Kupa elődöntőjében, hanem a világcsoportban maradás osztályozójaként rendezik meg. Mint mondta, mindkét csapat pechesnek nevezheti magát, hiszen előző mérkőzését 3-2-re vesztette el.  A román újságírók távozása után Rittner a német médiának nyilatkozva azt is elmondta, országa szövetsége azért lobbizik a Fed Kupát szervező ITF-nél, hogy a Davis Kupához hasonlóan duzzassza fel 16 csapatosra világcsoportot.

Rittner egyelőre nem árulta el, hogy kiket küld majd a pályára, bár azt majdnem borítékolni lehet, hogy Kerbert nem hagyja ki. A fennmaradó másik egyesért Petkovic és Görges van versenyben.

A németek után a házigazdák is nyilatkoztak a sajtónak. A csapat sztárjának számító Simona Halep elmondta sokkal jobban érzi magát, mint februárban a csehek elleni összecsapás előtt, az amerikai tornákon is jól ment a játék. „A németek elleni mérlegem pozitív, remélem, hogy nyerni is fogok tudni ellenük, de ne feledjük, a csehek ellen is úgy érkeztem Kolozsvárra (Halep 1-1-es mérleggel zárt a csehek ellen, kikapott Pliskovától és legyőzte Kvitovát – szerk. megj.)” – fogalmazott a WTA-ranglista 6. helyén álló román teniszező.

Az indulatok akkor „szabadultak el”, amikor egy újságíró a csehek ellen nagyszerűen játszó Monica Niculescutól afelől érdeklődött, hogy milyen taktikára számít a németek részéről a salakborításos pályán. Niculescu elkezdte ecsetelni, hogy az ő erőssége az alapvonali játék, a futás, amikor valamilyen – csak általuk ismert részlet miatt – Simona Halepből kitört a nevetés. Kacagása ragályosnak bizonyult, előbb a csapattársai, majd lassan-lassan az egész terem fuldoklott a nevetéstől – kivéve a komolyan válaszolni próbáló Niculescut, aki értetlenül figyelte az általános jókedvet.

A sajtótájékoztató után játékosok készségesen fotózkodtak a rájuk váró szurkolókkal. 

A Románia-Németország Fed Kupa mérkőzés szombaton 12.45-kor kezdődik a hivatalos megnyitóval, az első összecsapást 13 óra kezdettel rendezik. Azt, hogy ki is lesz a pályán pénteken délben derül ki a hivatalos sorsoláson, amiről a Maszol a helyszínről tudósít.

Akiknek nem sikerült jegyet váltaniuk a hétvégi mérkőzésekre, azok megnézhetik a két csapat edzését, amelynek a programja a következőképpen alakul:

Szerda

  • 17-19 - Németország  

Csütörtök

  • 9.30-11.30 – Németország
  • 11.30-13.30 – Románia
  • 13.30-16.00 – Németország
  • 16.00-18.30 – Románia

Péntek

  • 12.30-13.30 – sorsolás

Szombat

  • 12.45 – hivatalos megnyitó
  • 13.00 – első mérkőzés, majd egy félórás szünetet követően a második egyes

Vasárnap

  • 13.00 – a két egyes, majd a páros

Kapcsolódók

Kimaradt?