Felejthető meccs a Fellegváron, Cristi Balaj a nap magyar hőse

Tízezren örömükben, tízezren pedig bosszúságukban ugrottak fel helyükről a Constantin Rădulescu stadion lelátóján szombaton este a Kolozsvári CFR-Bukaresti Steaua labdarúgó Liga 1-es mérkőzés 84. percében, amikor Alexandru Chipciu belőtte a fővárosiak győztes gólját.

Az utóbbi két szezon bajnokának összecsapása idén nem látott tömeget vonzott a fellegvári stadionba, a 23 ezer férőhelyes aréna lelátóin kb. 20 ezren foglaltak helyet. A meccs első félideje kiegyensúlyozott erőviszonyokat mutatott, a játék többnyire a középpályán folyt, különösebben veszélyes helyzetet egyik csapat sem alakított ki.

A mérkőzés hőse Cristi Balaj nagybányai játékvezető volt, aki olyat tett, amit a kolozsvári közönség még sose látott. Amikor a 24. percben a bukaresti galeri magyarokat gyalázó rigmusba (Kifele a magyarokkal az országból!) kezdett, Balaj ellentmondást nem tűrően megállította a mérkőzést és a Steaua kispadjához szaladt, ahol a klub vezetőinek tudtára adta: ha a szurkolók nem hagyják abba a xenofób skandálást, 10 percre felfüggeszti a mérkőzést.

Ezt követően magához hívatta Mihai Pintiliit, a Steaua csapatkapitányát, akit a fővárosi szurkolókhoz küldött az üzenettel. Egy újságíró kolléga meg is jegyezte: látszik, hogy új szelek fújnak a szövetségnél. Mint írtuk, a Román Labdarúgó-szövetséget 25 évig vezető Mircea Sandu a héten leköszönt, helyét a 29 éves Răzvan Burleanu vette át

A második félidőben egyértelműen a vendégek akarata érvényesült, és ehhez nagymértékben hozzájárult Vasile Miriuță, a CFR edzője, aki nagyon elcserélte magát. Az addig jól működő csapatába három olyan játékost hozott be, akik az ellenfél oldalára billentették a mérleget.

"Laci" úgy látta jónak, hogy a listavezető ellen kell kipróbálnia a két új szerzeményt, Csanturiát és Ammarit, valamint behozta a jobbhátvédnek a saját kapujára fölöttébb veszélyes Velayost. Ez utóbbi rossz helyezkedését és fölöttébb gyenge védőmunkáját azonal felismerte Laurențiu Reghecampf, aki majd'minden támadást az ő oldalán vezettetett. Csak idő kérdése volt, hogy mikor kapitulál a hazai csapat. Ez a 84. percben történt meg, amikor tízezren örömükben, tízezren pedig bosszuságukban ugrottak fel helyükről.

Liga 1, a 22. forduló mérkőzései

  • Brassói FC-Oţelul 1-3
  • FC Botoşani-Temesvári Poli 1-0
  • Concordia- Kolozsvári U 1-1
  • Kolozsvári CFR-Steaua 0-1

Vasárnap játsszák

  • Szászmedgyesi Gaz Metan-Viitorul (18:00, Digi Sport)
  • Ceahlăul-Petrolul (20:45, Digi Sport)

Hétfőn játsszák

  • Săgeata Năvodari-FC Vaslui (18:00, Digi Sport)
  • Astra-Pandurii (19:30, Dolce Sport)
  • Dinamo-Brassói Corona (20:30, Digi Sport)

 

Kimaradt?