Nanga Parbat: ismét csúcsközelben Török Zsolték

Már a 7300 méteren levő ötös tábort is elérte a 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíció négy tagja. Török Zsolték szerdán egy köztes tábort állítanának fel, csütörtökön pedig csúcsra törnek.

Az aradi hegymászó honlapján közzétett információk szerint a 8125 méteres Nanga Parbaton erős szél nehezíti a haladást, viszont a tiszta ég és a napsütés a mászás mellett szól.

Török Zsolt egy korábbi, a maszol.ro-nak múlt héten adott interjúban egy sokkal elnyújtottabb menetrendet vizionált, viszont már akkor leszögezte, hogy a csúcstámadást mindenképpen az időjárási viszonyokhoz időzítik.

Az ötfős csapatból csak Zsolt, Teo, Marius és Aurel érkezett meg a 7300 méteren állított táborba, ötödik társuknak, Brunónak nem sikerült túl jól a magaslati akkomodáció és ötszáz méterrel lejjebb maradt.

A hegymászók azt tervezik, hogy szerda reggel tovább másznak és egy köztes tábort állítanak fel, hogy a csúcsmenet ne legyen túl hosszú, hiszen így saját maguk dolgát nehezítenék ereszkedéskor.

Mint ismeretes, idén májusban a 8586 méteres Kancsendzönga sikeres megmászása után Erőss Zsolt és Kiss Péter ereszkedés közben tűnt el. Szakemberek szerint a tragédia egyik oka éppenséggel az lehetett, hogy a magyar alpinisták a szokásosnál lennebbről indították a csúcstámadást, később értek fel és így nem volt idejük az est beállta előtt lekerülni a halálzónából.

A csúcsmenet utolsó szakaszával kapcsolatban Török Zsolt itthon maradt felesége, Minerva Vincze azokkal az angol alpinistákkal is konzultált, akik tavaly elsőként mászták meg a Nanga Parbatot azon az útvonalon, amelyen idén a romániai hegymászók is próbálkoznak. Cathy O’Dowd is azt javasolta, hogy a Mazeno-falon mindenképpen állítsanak fel egy köztes tábort vagy készüljenek fel a bivakolásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?