Erőss Gerda már tudja, hogy apja nem jön többé haza

Erőss Zsolt felesége már nem reménykedik abban, hogy a Himalájában eltűnt férje visszatér, hiszen ismeri a körülményeket, amelyek közt utolsó napjaikat töltötték az ugyancsak eltűnt Kiss Péterrel. Sterczer Hilda elmondta, tudja mi történt, de még nem képes felfogni. Ezzel együtt nagyobbik gyermeküket, a négy éves Erőss Gerdát már felkészítette arra, hogy apukájuk nem jön haza.

„Amikor meghallottam, hogy Zsolték úgy értek csúcsra, hogy 24 órája talpon vannak, akkor már sejtettem, hogy ebből jó dolog nem sülhet ki” - nyilatkozta az RTL Klubnak Sterczer Hilda, a társával együtt a himalájai Kancsendzönga csúcs megmászása után eltűnt hegymászó felesége.

Nagyon megrázóak a hírek, meg vagyunk döbbenve. Nem találunk szavakat. Én és kollégáim is már csak a csodában reménykedünk" – mondta a maszol.ro megkeresésére Dezső László, az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) elnöke. Hozzétette: abban a magasságban szinte lehetetlen életben maradni. Ha akár csak egy napnál is tovább keresik az eltűnt személyt, akkor már a mentőcsapat tagjai kerülnek veszélybe, hiszen ők még nincsenek akklimatizálódva. Mindezt maga Erőss Zsolt hangsúlyozta azokon az előadásokon, melyeket maga az EKE szervezett több erdélyi városban is. "Mi csak filozófálni tudunk, és csak a Zsolt által elmondottakra hivatkozhatunk a túlélési esélyekről, illetve a mentéssel kapcsolatban" – mondta lapunknak Dezső László.

Mint ismert, Erőss Zsolt és Kiss Péter azt követően tűnt el, hogy sikeresen meghódították a Kancsendzöng 8586 méteres csúcsát május 20-án. Nem keresik tovább őket, miután a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén nem bukkantak nyomukra.

„Csináltam már Zsolttal egy expedíción 27 órás menetet, de akkor az oda-vissza tartott ennyi ideig, míg ők most a 24. órában értek még csak fel a csúcsra” - mesélte Stenczer Hilda a tévéinterjúban, rámutatva arra, hogy az oxigén- és vízhiány miatt az emberi test a teljesítőképesség határára érkezik.

Hozzátette, Erőss Zsoltnál és Kiss Péternék összesen fél liter víz volt és néhány energiagél, eközben tömény oxigénhiány van, amivel a szervezet folyamatosan küzd és építi le magát. 8000 méter fölött ha az ember csak eldől és nem csinál semmit, már meghal - fogalmazott.

Ez elég egyértelmű szituáció volt, nem is bíztam abban, hogy visszaérnek a négyes táborba, bár abban azért igen, hogy egy sátor nélkül töltött éjszakát kibírnak odakint a hegyen és így serpa támogatással leérkeznek, de ez sajnos nem valósult meg - mondta a hegymászó felesége, két gyerekének anyja, hozzáfűzve, hogy tudatával már tudja, de még nem fogta fel, ami történt.

Azt is elmondta, hogy most kivételesen keveset mesélt neki Erőss Zsolt a hegyről, és hogy hogyan tervezi a mászást, mert januártól folyamatos hajtás volt, most azonban "még ezt sem tudtuk megbeszélni". Sterczer Hilda elmondta, közös tervük az ilyen vészhelyzetekre nem volt, de neki személy szerint igen az ilyen esetekre.

Van még esély. Fizikailag és pszichikailag is felkészült mászókról van szó, akik tudták, mire vállalkoznak. A remények minden perc múlásával fogynak, de kerültek már elő emberek – fogalmazott a Himalájában eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter túlélési esélyeit firtató kérdésünkre Lukács Lehel, a Gyergyói és Kelemen-havasokban tevékenykedő hegyimentők vezetője.

Erőss Zsolt felesége azt is elmondta, hogy életükbe többször aggódott amiatt, hogy Zsolt az úton karambolozik, mint amiatt, hogy a csúcstámadások nem sikerülnek. A Kancsendzöngában az a nehéz, hog nagyon hosszú ideig tart a csúcsmenet, nagyon hosszú a csúcsgerinc, vagyis sok időt töltenek nagy magasságban, ezzel én tisztában voltam és gondolom, Zsolt is - mondta Sterczer Hilda, de, mint hozzátette, nem tudja, hogy férje most miért ment ennyi, ha egyszer ismerte a határokat. Most átlépett minden határt, de gondolom, nyolcezer fölött nem lehet logikusan gondolkodni - mondta.

Most valószínűleg az alaptáborban egy kőbe vésik majd bele eltűnt férje nevét - mondta, hozzátéve, hogy nagyobbik gyereküket, a négyéves Gerdát már felkészítette arra, hogy édesapja nem jön haza többé. 

Kapcsolódók

Kimaradt?