Erőss Zsoltért imádkozik az Erdélyi Kárpát Egyesület

"Nagyon megrázóak a hírek, meg vagyunk döbbenve. Nem találunk szavakat. Én és kollégáim is már csak a csodában reménykedünk" – mondta a maszol.ro megkeresésére Dezső László, az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) elnöke arra a hírre reagálva, hogy eltűntnek nyilvánították a csíkszeredai származású Erőss Zsoltot és mászótársát, Kiss Pétert, akik a 8586 méteres Kancsendzönga meghódítása utáni ereszkedés közben kerültek bajba.

Az EKE vezetője elmondta, abban a magasságban szinte lehetetlen életben maradni. Ha akár csak egy napnál is tovább keresik az eltűnt személyt, akkor már a mentőcsapat tagjai kerülnek veszélybe, hiszen ők még nincsenek akklimatizálódva. Mindezt maga Erőss Zsolt hangsúlyozta azokon az előadásokon, melyeket maga az EKE szervezett több erdélyi városban is. "Mi csak filozófálni tudunk, és csak a Zsolt által elmondottakra hivatkozhatunk a túlélési esélyekről, illetve a mentéssel kapcsolatban" – tette hozzá Dezső László.

Van még esély. Fizikailag és pszichikailag is felkészült mászókról van szó, akik tudták, mire vállalkoznak. A remények minden perc múlásával fogynak, de kerültek már elő emberek – fogalmazott a Himalájában eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter túlélési esélyeit firtató kérdésünkre Lukács Lehel, a Gyergyói és Kelemen-havasokban tevékenykedő hegyimentők vezetője.

Nagyon kitartónak és szívósnak ismerem, és én még remélem, hogy előkerülnek" – nyilatkozta érdeklődésünkre egy nevét nem vállaló székelyföldi hegymászó, aki személyesen ismeri Erőss Zsoltot. Hozzátette, Erőss Zsolt és Kiss Péter túlélési esélyeit csökkenti, hogy már két napot tartózkodtak 8000 méter fölött, ami a legkeményebb alpinistákat is nagyon megviseli.

A legalaposabban felkészült hegymászó is bajba kerülhet 8000 méter fölött, akár anélkül, hogy hibázna – magyarázta. Ilyen magasságban az oxigén hiánya miatt nemcsak fizikailag lassul le az ember. Lelassul az agyműködés is: előfordulhat, hogy a hegymászó olyan zajjal és más előjelekkel járó jelenségeket sem észlel időben, mint a lavina, vagy jég és kőomlás. Megnő az ember reakcióideje, ezért a legbanálisabb probléma is, amivel pár száz méter alatt könnyedén megbirkózhat az ember, ebben a magasságban tragédiát okozhat – mondta Erőss Zsolt sporttársa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?