Liga 2: a TAS-hoz fordul az UTA a bajnoki rájátszás kikényszerítése miatt

A lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (TAS) fellebbezi meg a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) döntését az UTA, amely igazságtalannak és sportszerűtlennek tartja, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakított másodosztályú bajnokság befejezését az első hat helyezett közötti rájátszással, az eddig szerzett pontok számának megfelezésével bonyolítják le.

Mészár Sándor, az aradi klubot menedzselő csoport vezetője már a múlt héten kilátásba helyezte az óvást, de miután a FRF sürgősségi bizottsága jóváhagyta a klubok többsége által megszavazott döntést, határozottan kijelentette, hogy a nemzetközi fórumhoz fordulnak. „Természetesen vállaljuk a játékot, nem hátrálunk meg, de igazságtalannak és sportszerűtlennek tartjuk a döntést. Bízunk benne, hogy helyt adnak a keresetünknek” – nyilatkozta hétfőn a Maszolnak.

A félbeszakított bajnokságot 11 pontos előnnyel vezető UTA illetékese főleg azt nehezményezte, hogy a szövetség megfelezte a csapatok pontszámát, így a piros-fehérek fórja már csak 5 pontra olvadt. Emellett diszkriminációnak nevezte a döntést, egyrészt azért, mert a harmadosztályban legalább 3 pontos előnnyel élen álló csapatokat egy szinttel feljebb juttatta a szövetség, másrészt azért, mert a Liga 2-ben a 7–18. helyezetteknek nem kell már játszaniuk ebben az idényben, tehát sem anyagilag, sem szakmailag nem terhelik meg őket, ráadásul a koronavírus-járvány elleni szigorú óvintézkedések feltételeit sem kell előteremteniük, nem beszélve arról, hogy a kiesés réme sem fenyegeti őket, ugyanis a 2019–2020-as csonka idényben senki sem búcsúzik a másodosztálytól.

„Nem a sportérdemeket és a pályán elért eredményeket vették alapul, hanem a gyengébben teljesítő csapatokat jutalmazták, míg azok, amelyek eddig is keményebben dolgoztak, túlórázni kényszerülnek" – mondta Mészár Sándor. A klub a döntéstől számított 21 napon belül nyújthatja be fellebbezését.

A rájátszást július 4. és augusztus elseje között rendezik, az első hat helyezett körmérkőzéses alapon, egymeccses párharcokkal dönt a közvetlen feljutást jelentő első két, és az osztályozóra jogosító harmadik helyről.

Az UTÁ-nál hétfőn elvégezték a koronavírus-teszteket, és remélik, hogy kedden megkapják az eredményeket. A játékosok kéthetes edzőtáborba vonulnak, és egyelőre csak négyfős csoportokban tréningeznek.

Tiltakozik a szurkolói klub is

Az UTA szurkolói klubja a Facebook tette közzé terjedelmes tiltakozó állásfoglalását, amelyben elítélik a szövetség döntését a bajnoki befejezést illetően, és kilátásba helyezték, hogy bírósághoz fordulnak „a csapatot ért igazságtalanság” miatt.

A szurkolói klub tevékenyen részt vett az egyesület 2014-es újraalapításában, amikor is romjaiból építették újjá az addigra csőbe jutott nagy múltú futballklubot, amely hat év alatt a negyedosztályból küzdötte fel magát az élvonal küszöbéig.

 

A törzsszurkolók civil szervezete rendelkezett a klub név-, címer- és színhasználati jogával, amelyet utóbb a mostani vezetőség rendelkezésére bocsátott.

(Nyitókép forrása: uta-arad.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?