Három forgatókönyv létezik a 2020-as tokiói olimpiával kapcsolatban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi bejelentése szerint a következő négy héten belül végleges döntés születik a koronavírus-járvány miatt veszélybe került tokiói nyári játékokról, melynek elhalasztása esetén a dpa német hírügynökség szerint három forgatókönyv létezik.

Thomas Bach NOB-elnök vasárnap azt közölte, hogy az olimpia törlése nincs napirenden, de a szervezet a következő négy hétben számításba veszi a játékok elhalasztását is. Utóbbi történelmi döntés lenne, eddig ehhez hasonlóra nem volt még példa az ötkarikás események történetében. Olimpiát öt alkalommal töröltek: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradt el, majd a második világháború alatt az 1940-es tokiói és az 1944-es londoni nyári, valamint az 1940-es Cortina d'Ampezzó-i és az 1944-es szapporói téli olimpiát nem rendezték meg.

A dpa német hírügynökség szerint, ha a NOB a halasztás mellett dönt, akkor három forgatókönyv közül választhat.

  • 1. Az egyik, hogy az olimpiát idén ősszel rendezik meg, ez pedig az időjárási körülmények miatt a legjobb lehetőség, korábban ugyanis több kritikai észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogy Tokióban nyáron nagy a hőség. Az ugyanakkor kérdéses, hogy az olimpia eredetileg tervezett időpontja – július 24–augusztus 9. – után néhány hónappal mennyit veszít az intenzitásából a koronavírus-járvány. Szintén gondot jelenthet, hogy az egyesült államokbeli tőkeerős televíziós társaságok vélhetően nem szívesen egyeznének bele az őszi rendezésbe, amikor az amerikai ligák, így a kosárlabda-, a jégkorong- és az amerikaifutball-bajnokság küzdelmei zajlanak.
  • 2. A másik forgatókönyv szerint a labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan pontosan egy évvel halasztják el az olimpiát. Ennek a verziónak az a nagy előnye, hogy a NOB-nak és a szervezőbizottságnak is elegendő idő állna rendelkezésre, a rendezéshez viszont szükséges a vírus terjedését addigra teljes mértékben megállítani. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor viszont a nemzetközi versenynaptárakat kell jelentősen módosítani, jövő nyáron rendeznék ugyanis szintén Japánban, Fukuokában a vizes-világbajnokságot, az egyesült államokbeli Eugene-ban pedig az atlétikai vb-t. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség már jelezte, hogy a világbajnokságot kész elhalasztani 2022-re.
  • 3. Elvben előfordulhat az is, hogy az idei olimpiát 2022-re halasztják. Ebben az esetben még több idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy a járvány lecsengése után minden szempontot, így a nemzetközi versenynaptárakat is figyelembe véve tudják megrendezni a játékokat. A NOB-nak azonban valószínűleg nehéz lenne kezelnie azt, hogy ugyanabban az évben nyári és téli olimpiára is sor kerüljön, a 2022-es téli játékokat ugyanis Pekingben rendezik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy annak az évnek a végén, Katarban labdarúgó-világbajnokságra is sor kerül.

Mint korábban írtuk, hétfőn előbb Kanada, majd röviddel utána Ausztrália is jelezte, hogy idén semmiképp nem vesz részt a nyári olimpián – miközben a japán miniszterelnök, Abe Sinzo először említette a halasztás lehetőségét –, s az elmúlt 48 órában több sportági szervezet és sportoló is tiltakozott az idei rendezés ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?