Kanada elsőként vonul vissza: nem küld sportolókat a nyári olimpiára

Kanada nem küld sportolókat a 2020-as tokiói olimpiára a koronavírus-világjárvány miatt, jelentette be az AFP hírügynökség szerint a kanadai olimpiai bizottság és a kanadai paralimpiai bizottság. 

Kanada az első ország, amelyik eldöntötte, hogy távol marad az olimpiától, amennyiben azt az eredeti tervek szerint megtartják Tokióban július 24. és augusztus 9. között.

„Miközben elismerjük, mennyire összetett dolog a halasztás, semmi sem fontosabb, mint a világ és a sportolóink egészsége és biztonsága. Ez nem csak az atlétáink egészségéről szól. Ez a közegészségről szól” - áll a két kanadai olimpiai bizottság közös közleményében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szintén vasárnap jelentette be, hogy egyelőre nincs napirenden az olimpiai játékok halasztása, de négy héten belül döntenek a kérdésben.

Abe Sinzó japán miniszterelnök ugyanakkor elismerte, hogy a 2020-as olimpiai játékok elhalasztása elkerülhetetlenné válhat, ha a koronavírus-világjárvány miatt azt nem lehet biztonságos körülmények között megrendezni.

A nyári olimpiai játékokat eddig háromszor mondták le: 1916-ban a berlini kiadást az első világháború miatt, 1940-ben a tokiói kiadást és 1944-ben a londoni kiadást a második világháború miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?