Nem fotózhat az FK Csíkszereda mérkőzésein Halmágyi Zsolt sportfotós

Munkája végezetlenül volt kénytelen távozni az augusztus 10-én lejátszott FK Csíkszereda – Bukaresti Metaloglobus másodosztályú bajnoki mérkőzésről Halmágyi Zsolt fotós, miután szóváltásba került a klub elnökével, Szondy Zoltánnal. Valószínű, hogy egy korábbi konfliktus vezetett odáig, hogy a székelyföldi klub vezetője visszavonta a korábban a klub által kibocsátott sajtóakkreditációt a fényképésztől, aki az elmúlt szezonban még szerződéses viszonyban állt a csíkszeredai klubbal.

Botrány a megyei sportgálán

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult a Román Sportújságírók Szövetsége (APSR) abban a napokban napvilágra került konfliktusban, amelyben Halmágyi Zsolt azt sérelmezi, hogy a csíkszeredai klub kitiltotta a mérkőzéseiről. Megkerestük az ügyben Szondy Zoltán klubelnököt, aki elmondta, nincs szó kitiltásról, hiszen Halmágyi Zsolt bármikor látogathatja a mérkőzéseket, amennyiben megváltja a belépőjegyét. Más kérdés, hogy az elmúlt évben a fotóssal még szerződésben állt az FK, majd az év végén történt egy konfliktus, amely ahhoz vezetett, hogy az új szezonra már nem kötöttek újabb megállapodást.

Szondy Zoltán visszaemlékezése szerint a 2018 évi Hargita Megyei Sportgálán a fotós számon kérte rajta, hogy a klub még tartozik neki a szolgáltatásaiért. A klubvezető elmondása szerint egy kis összegű elmaradásról lehetett szó, amiről ő személyesen nem tudott, hiszen nem foglalkozik közvetlenül az ilyen ügyekkel. Szondy szerint a klub jelen lévő edzői és játékosai előtt Halmágyi Zsolt megjegyzéseket tett a jelenkori magyar kormányfőre és a magyarországi sporttámogatási rendszerre. Miután az elnök ott a helyszínen jelezte neki, hogy ezzel részéről az együttműködés megszűnt, a fotós újabb sértő szavakkal jelezte, hogy ő sem kíván a továbbiakban az FK-nak dolgozni. Az elnök szerint a legfájóbb, hogy mindezt végig kellett hallgatnia az U17-es csapatnak is, a fiatalok ugyanis elismerésben részesültek a sportgálán.

Mindezek után következett az ominózus, másodosztályú hazai bemutatkozást jelentő Metagloglobus elleni mérkőzés, amelyre Szondy Zoltán szerint Halmágyi Zsolt motorkerékpárján érkezve keltett feltűnést. Az elnök nem tudott arról, hogy Halmágyi sajtóakkreditációt kért és kapott az új idényre és azt sem tudta, milyen sajtóorgánumot kíván képviselni. Az előző év végi konfliktusra utalva pedig ott helyben intézkedve visszavonta a fotós sajtóakkreditációját. Az elnök hangsúlyozta, amennyiben egy jelentős sajtóorgánum bejelentkezik egy eseményre és történetesen Halmágyi Zsoltot jelöli meg fotósnak, nem gördítenek akadályt a munkája elvégzése elé, de a klubbal való együttműködése a jövőben nem lehetséges és az akkreditáció visszavonása is végleges.

Kitessékelték a pályáról

Megkerestük az üggyel kapcsolatosan Halmágyi Zsoltot is, aki elmondta, hogy az előző bajnoki évadban a csíkszeredai csapat minden mérkőzését fotózta, de rendszeresen késve érkezett meg a szerződésben rögzített honorárium számára. A fotós elmondta, valóban a sportgálán tette szóvá a kifizetések késését, ám nem érti, hogy idén, annak ellenére, hogy kért és kapott a klubtól sajtóakkreditációt, miért lett mégis kitiltva a mérkőzésekről.

A Metaloglobus elleni mérkőzés előtt történtekkel kapcsolatosan Halmágyi annyit mondott, hogy „nyomdafestéket nem tűrő szavakkal tessékeltek ki a pályáról”. Mindezek után panasszal fordult a Román Sportújságírók Szövetségéhez, valamint jelezte a történteket a Magyar Sportújságírók Szövetségének, illetve a csíkszeredai klubbal szakmai együttműködésben álló magyarországi Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?