U21-es Eb: elődöntőbe jutott és 56 év után ismét olimpiai résztvevő a román csapat

Gólnélküli döntetlennel zárta Franciaország ellen a csoportküzdelmeket az Olaszországban és San Marinóban megrendezett U21-es Európa-bajnokságon a román korosztályos válogatott és ezzel első helyről kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol Németország csapatával küzd meg a döntőbe jutásért.

A másik elődöntőben Spanyolország és Franciaország csap össze. 

A Mirel Rădoi által irányított U21-es román válogatott a torna meglepetéscsapataként veretlenül jutott az elődöntőbe, miután az első mérkőzésen 4-1-re legyőzte Horvátországot, a második találkozóján pedig 4-2-re felülmúlva Angliát.

A hétfő esti, Cesenában megrendezett mérkőzésen mindkét csapat abban a tudatban lépett pályára, hogy egy döntetlennel kéz a kézben jutnak tovább és kigolyózzák a házigazda Olaszországot. A lelátókon ismét nyomasztó fölényben voltak a román szurkolók, több mint 10 ezer olaszországi vendégmunkás ment ki a meccsre a román válogatott miatt, amelyet a szakkommentátorok máris a következő arany generációnak kiáltottak ki.

A mérkőzés végén egy szörnyű eset vetett árnyékot a román ünneplésre. A Kolozsvári CFR-rel bajnoki címet is nyerő Cristian Manea kirohant a barátnőjéhez, ám útját állta egy közös fotót akaró fiatal nő. Manea durván eltolta maga mellől a szurkolót, akinek a védelmére kelt a barátja. A lökdösödésben a férfi szájon rúgta Manea barátnőjét, akinek eleredt a vére. A konfliktusnak a közelben tartózkodó Gheorghe Hagi vetett véget, aki erélyesen az öltözőbe küldte Maneát, az agresszív román szurkolót pedig letartóztatták az olasz rendőrök. 

Továbbjutásával a román U21-s válogatott nem csupán a torna elődöntőjébe jutott be, hanem automatikusan kijutott a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokra is. Románia utoljára 56 évvel ezelőtt, épp a japán fővárosban szerepelt az ötkarikás játékok labdarúgó tornáján.

U21-es Európa-bajnokság

  • Románia-Franciaország 0-0
  • Horvátország-Anglia 3-3
A C-csoport végeredménye
1. Románia 7 pont
2. Franciaország 7 pont
3. Anglia 1 pont
4. Horvátország 1 pont

Elődöntők

  • Románia-Németország (csütörtök, 19 óra)
  • Spanyolország-Franciaország (csütörtök, 22 óra)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?