Jön Enyedi Ildikó, valamint erotikus- és virtuális valóság-szekció is lesz a TIFF-en

Elkíséri a kolozsvári TIFF-re a Testről és lélekről című Arany Medve-díjas filmjét Enyedi Ildikó rendező és Borbély Alexandra, a film főszereplője. Virtuális valóságnak szentelt szekció, filmszalagról vetített erotikus filmek és nagyobb, háromezer helyes nézőtér a főtéren – ezek a 16. TIFF fontos újdonságai. A fesztivált a tavalyi kiadáshoz hasonlóan 1,7-1,8 millió euróból szervezik meg.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, Mihai Chirilov művészeti igazgató és Cristian Hordilă fesztiválmenedzser kedd délelőtt tájékoztattak mindarról, amit a 225 filmet bemutató Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválról eddig tudni lehet.Tudor Giurgiu a nyitás évének nevezte az idei kiadást, mert háromszor annyi producer, rendező, filmes befektető jön, mint az előző években, ezzel a filmes koprodukciók létrejöttét próbálja stimulálni a fesztivál, amellett, hogy a filmes versenyprogram és a különböző műhelymunkák eddig is a fiatal tehetségek felfedezésére összpontosítottak. A TIFF bekerült a körülbelül tíz olyan európai filmfesztivál közé, amelyeken az Európa Tanács az Eurimages Alapon keresztül fontos díjakat ad koprodukciók bátorítására, a Transilvania Pitch Stop-ra pedig idén először külföldiek is pályázhattak.

Új helyszínek: Művész mozi helyett az Uránia

A Művész moziban felújítási munkálatok miatt idén nem lesznek vetítések, ehelyett a központi helyszíneket a Sapientia – EMTE tordai úti aulája egészíti ki. Bekapcsolják viszont a körforgásba az Uránia-mozit, ahol egy finn erotikus filmfesztivál válogatását lehet majd megnézni.

A tavalyi fesztivál templomi filmzene-koncertje sikeresnek bizonyult, így idén három templomban is szerveznek hasonlót.

A sajtótájékoztatón a legfrisebb fesztiváltrailert is bemutatták, amelyben Mădălina Ghenea modell játssza a főszerepet.

Tudor Giurgiu reményét fejezte ki, hogy a főtér felújításai munkálatait sikerül határidőre befejezni, így a szabadtéri vetítéseket sokkal többen, háromezren nézhetik minden este. Emellett kiemelten foglalkoznak a tavaly felavatott Szamos-parti helyszínnel (Somes Open Air), ahol a tavalyinál még több, hangsúlyosan közönségbarát filmeket vetítenek, tette hozzá Mihai Chirilov.

A román újhullám emblematikus rendezője, Cristi Puiu pedig Kolozsvár új kortárs művészeti helyszínén, az egykori Tehnofrig gyárban rendez filmes témájú kiállítást.

Erotikus filmek az Urániában

Az Uránia-mozit különleges vetítésekkel kapcsolják be a TIFF-körforgásba: a helsinki Viva Erotica Festival mutatkozik itt be. A „gyönyörű filmorgiaként” leírt fesztivál kurátorai személyesen hozzák el és mutatják az 5 nagyjátékfilmből és rövidfilmekből álló válogatást. Nem pornófilmekről van szó, hangsúlyzta Chirilov, hanem olyan erotikus filmekről, amelyeket máskor elérhetetlenek, mert nincsenek DVD-forgalmazásban, esetleg jogviszonyaik tisztázatlanok. A filmeket nem feliratozzák románul, de erre jellegükből adodóan nem is lesz szükség, poénkodott a művészeti igazgató.

Három napot tölt Kolozsváron Alain Delon

Már beszámoltunk róla, hogy a TIFF sztárvendége a 81 éves Alain Delon, aki június 9-én érkezik Kolozsvárra és három napot tölt a városban. Jelenlétében vetítik le az Egy zsaru bőréért / Pour la peau d’un flic (1981) című thrillert, amelynek főszereplője és rendezője is. Emellett jelen lesz Jean-Pierre Melville A vörös kör / Le cercle rouge (1970) című filmjének vetítésén és a zárógálán is, ahol életműdíjat vesz át.

Kiválóság-díjat kap a zárógálán Tora Vasilescu színházi- és filmszínésznő négy évtizedes munkásságáért, ebből az alkalomból vetítik a De ce trag clopotele, Mitică? és a Să mori rănit din dragoste de viață című filmeket.

Kolozsvárra látogat még a Gladiátorból és a The Kings Speech című filmekből ismerős Derek Jacobi, aki Radu Mihăileanu A szerelem története /The History of Love című Kolozsvár környékén forgatott filmjében játszik.

Itt lesz a négy alkalommal Golden Globe-ra jelölt Armande Assante, aki Dragoș Buliga Romániában forgatott The Wanderers című filmjében játszott, Răzvan Vasilescuval együtt. A két színész együtt játszott a California Dreamin’-ben is, Cristian Nemescu filmjét, tíz évvel bemutatása után le is vetítik a TIFF-en.

A legexotikusabb külföldi vendég a minden idők legnagyobb bevételét produkáló indiai film, a Baahubali: The Conclusion rendezője, S. S. Rajamouli lesz, aki Tudor Giurgiu megfogalmazásában „egy sármosabb, intelligensebb, és több filmes ismerettel rendelkező Sergiu Nicolaescu.”​​

Levetítik az Arany Medve-díjas magyar filmet

A Filmtettel közösen szervezett Magyar Napon az erdélyi közönség is láthatja a magyarországi mozikban már bemutatott Testről és lélekről című filmet, amely Arany Medvét nyert februárban a Berlinálén. Itt lesz a film rendezője, Enyedi Ildikó és egyik főszereplője, Borbély Alexandra.Visszatér a TIFF-re Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkasáknál című filmjével.

Török Ferencz 1945 című filmje és Simonyi Balázs Ultra című dokumentumfilmje sajnos hiányozni fog a felhozatalból, mert a Szarajevói Filmfesztivál exkluzív jogokat szerzett a vetítésükre, de a válogatás így is tartalmas, és azt mutatja, hogy a magyar filmiparban jófele haladnak a dolgok, fűzte hozzá Chirilov.

Jobb, ha nem eszünk a versenyfilmek előtt…

Ezt szintén Mihai Chirilov mondta a TIFF legprovokatívabb szekciójáról. Főleg a Playground című lengyel film, az ausztrál Hounds of Love, és az izraeli Land of the Little People előtt nem tanácsos enni a művészeti igazgató szerint.

Látható lesz a TIFF-en François Ozon, valamint Ulrich Seidl új filmje, de megemlékeznek egy-egy vetítéssel két fontos, tavaly elhunyt filmrendezőről, Andrzej Wajdáról és Abbas Kierostamiról is, az iráni rendező munkamódszeréről egy nagyon jó dokumentumfilmet is láthatunk majd.Tavaly a litván filmművészetet ismerhettük meg, idén szlovén filmeket nézhetünk. A szlovén Damjan Kozole a 3x3 szekció egyik meghívottja, mellette Arnaud des Palliéres filmjeit ismerhetjük meg, illetve a román származású ukrán rendező, Kira Muratova alkotásait, bár ő sajnos nem lesz jelen személyesen. A Melville-retrospektív 6 filmet tartalmaz.

Mint kiderült, Mihai Chirilov személyes kedvence A tanárnő című cseh film a rendszeváltás előtti iskolai életről, a TIFF legszórakoztatóbb filmje pedig szerinte a Sally Potter rendezte brit fekete-fehér film, a The Party, amely a Berlinálé versenyében is szerepelt, és felcsendül benne George Enescu Pacsirta című zeneműve is.

A fesztivál megnyitója lenyűgöző lesz a művészeti igazgató szerint, mert a King of the Belgians című komédia alkotói közül nagyon sokan jelen lesznek, többek között fellép a filmben szereplő, híres bolgár énekesekből álló Fekete-tengeri szirének kórusa is.

David Lynchet még nem sikerült elhívni...

...mondta félig viccesen-félig komolyan Chirilov, de az ügyintézőivel már kapcsolatban állnak és a készülő új Twin Peaks örömére levetítik az eredeti tévésorozat előzeteseként elkészült mozifilmet, a Fire Walk With Me címűt, digitálisan restaurált kópiáról, illetve egy dokumentumfilmet is, sok extra jelenettel. Szintén Lynchhez kapcsolódik a Kék bársonyról szóló szlovén dokumentumfilm is, amire Chirilov külön felhívta a filmínyencek figyelmét.

A sorzatkedvelők örülnek majd annak, hogy az HBO-napon láthatják az Árnyak című román sorozat második évadának első részét, a rendező-forgatókönyvíró Bogdan Mirică és Șerban Pavlu főszereplő jelenlétében.

InfiniTIFF – először léphetünk át a TIFF-en a virtuális valóságba

A Malom utcai Divatházban megszervezett új szekciót, az InfiniTIFF-et az az Erwin M. Schmidt koordinálja, aki Wim Wenders német filmrendező 3D-s filmjeinek producere volt. A szekcióban virtuális valóságot tanulhatnak és nézhetnek a filmes szakemberek és az érdeklődők, semmi sem lesz papírra nyomtatva, egy okostelefonos applikáció segít majd eligazodni. 60 néző láthatja majd a 18 éven felülieknek ajánlott Doom Room című vizuális és érintéses ingerekből álló installációt, de lesz interaktív film is, amelyben 180 helyen dönthet a nézőközönség a történet alakulásáról.

A 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált Kolozsváron június 2. és 11. között szervezik meg. A filmek és különleges programok itt böngészhetőek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?