Alain Delon lesz a TIFF díszvendége

Életműdíjat kap a 2017-es Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon Alain Delon. A francia színészlegenda először látogat Romániába a június 2. és 11. között megszervezett fesztivál meghívására.

Minden idők legszebb férfiainak egyike nem csak színészként, hanem rendezőként is bemutatkozik Kolozsváron: június 9-én a főtéri szabadtéri vásznon vetítik majd az Egy zsaru bőréért / Pour la peau d’un flic (1981) című thrillerét.Alain Delon több mint 100 filmben játszott, producerként, forgatókönyvíróként és rendezőként is dolgozott. A 81 éves színész éppen 60 éve debütált a filmvásznon. Többek között a Rocco és fivérei (1960), Napfogyatkozás (1962), A párduc (1963), Fekete tulipán (1964), A szamuráj (1967), A zsaru szava (1985) című filmekben szerepelt, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni vagy Louis Malle.

A 16. TIFF Jean-Pierre Melville-retrospektívjének keretében vetítik majd a A vörös kör / Le cercle rouge (1970) című filmet, amelyben Delon egy börtönből frissen szabadult bűnözőt alakít.Delon 1935 november 8-án született, viszontagságos gyermekkor után 23 évesen már sikeres színész volt. 1957-ben Yves Allégret Quand la femme s'en mêle című filmjében szerepelt először. 1958-ban a Christine című filmben játszott először Romy Schneiderrel, aki később a jegyese lett.

Luchino Visconti A párduc című filmjében nyújtott alakításáért jelölték először Golden Globe-díjra. 1995-ben tiszteletbeli Arany Medve-díjat kapott a Berlinálén, 2005-ben francia állami kitüntetéssel ismerték el filmes pályafutását.Színészi tehetsége mellett szépségével is hódított, a popkultúra ikonikus alakjává vált, saját kiegészítő- és parfümmárkával. Többször megjelent a zeneiparban is, például a The Smiths The Queen is Dead című albumának borítóján. Róla szól Madonna Beautiful Killer című dala.

Kapcsolódók

Kimaradt?