Csütörtökön kezdődik a 4. pulzArt

Csütörtökön indul a 4. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál Sepsiszentgyörgyön. Ismét közös nevezőn az irodalom, képzőművészet, zene és a színház, a Kép évében pedig a vizualitás, a képiség kerül a figyelem középpontjába. Közel ötven programpont, minden eddiginél több külföldi vendégelőadó várja az érdeklődőket a szervezők közleménye szerint.

Csütörtökön, a fesztivál nyitórendezvényén a VitrinArt című belvárosi kirakat-túra során a képiség és a látvány egy egészen sajátságos megjelenési formáját láthatjuk, az önkormányzat kezdeményezésére hét belvárosi bolt kirakatát tervezték át fiatal alkotók, esztétikai és gazdasági szempontokat egyaránt szem előtt tartva.

A Tein Teaház fontos helyszíne lesz a fesztiválnak, a magyarországi fiatal szobrászgeneráció ígéretes tehetségének, Rabóczky Judit Ritának nyílik itt kiállítása, Danse Macabre címmel. Ugyanitt szerveznek közönségtalálkozót Alexandru Vakulovski irodalomkritikussal és Potozky László íróval.

A pulzArt közönségtalálkozóinak másik helyszíne a Hostel Beer Pub. Itt találkozhatnak a vizuális művészetek iránt érdeklődők az egyik legelismertebb román kortárs művésszel, Dan Perjovschival, illetve Shan Jiang japán származású, Angliában élő illusztrátorral.

A pulzArt szervezői négy kreatív műhelyre is várják a jelentkezőket.

A fesztivál vizuális művészeti oldalát erősíti a Brâncuși fiai és lányai. Egy családi intrika című csoportos kiállítás a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A kiállító alkotók a brâncuşi-i kultusz megértésének, leépítésének kérdéskörét feszegetik. A Kép évében mi sem természetesebb, minthogy Nádas Péter kevésbé ismert, fotográfusi munkásságát is bemutatják, a "...Mit tesz a fény …” című tárlat a Köntés Galériában lesz látható.

Hogy a vers menő lehet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyarországi Bob és Bobék Orchestra verskoncertjei legtöbbször teltházasak. A két slammer és két tehetséges zenész alkotta csapat a versmondás és vers megzenésítésének korszerűsítésével kísérletezik, a pulzArton a Mi lárma ez megént? című Petőfi verskoncertjükkel mutatkoznak be.Első alkalommal szerepel a városban a Tünet Együttes, amely Az éjszaka csodái című előadásával érkezik. A produkció műfaja saját meghatározás szerint tánc, tüll, balett és két fiatal találkozását meséli el.

Az idei pulzArt talán legizgalmasabb projektje a Davy & Kristin McGuire nevével fémjelzett The Icebook. Hibrid művészeti alkotásaik finom, törékeny anyagokból épített filigrán fantáziák, amelyek pillanatnyilag életre kelnek a digitális vetítés és a csendes mesemondás által. Az Icebook a világ első 3D mapping pop-up könyve, egy színházi installáció, amely intim, 20 perces vizuális élményt nyújt. A produkciót többször is bemutatják, érdemes időben bejelentkezni!

Esténként a Székely Mikó Kollégium park felőli oldalán lesz látható Sepsiszentgyörgy első igazi video mapping show-ja, amelyen a Tone Troopers csapat mellett három vizuális művész – Szabó Beáta, Kusztos Dávid és Răduţu Daniel – dolgozik. Az egyedi képanyag egyedi zenei dimenziót is kap, amely nem pusztán aláfestésként funkcionál, hanem a képi világgal karöltve biztosít egy sajátos audiovizuális élményt. Virtuális épületfestésre Sepsiszentgyörgy központjában korábban is voltak hasonló kísérletek, többek között a pulzArt fesztivál keretein belül, azonban jelen projekt minden szempontból túlnövi azokat. Az ötperces non-figuratív audiovizuális alkotás minden nap a program függvényében este 9 és éjfél között, óránként lesz megtekinthető.

Kortárs lengyel szerző darabját viszi színpadra a Bukaresti Nemzeti Színház Köztünk minden rendben című előadásában Radu Afrim rendező, a produkció azért is figyelemre méltó, mert erdélyi színpadon lép fel Téglás István, öt szerepet is megformálva az előadásban.A Hang Massive tartja a pulzArt zárókoncertjét, a Danny Cudd és Markus Offbeat duó úttörő kezdeményezésnek számít a folyamatosan bővülő hang zenészek világában. A hangből, amely a világ egyik legfiatalabb kézműves hangszere, amelyből – különleges formája, anyaga és bevonata miatt – soha nem hallott hangokat csalogatnak ki, aki egyszer meghallja, örökre megjegyzi a hívogató, spirituális élményt nyújtó, éterien fémes hangzást.Részletes program a fesztivál honlapján található.

Kapcsolódók

Kimaradt?