Kreatív műhelyek a pulzArton

Négy izgalmas műhelybe várják az érdeklődőket a pulzArt szervezői. A Sepsiszentgyörgyön szeptember 15. és 18. között megszervezett összművészeti fesztiválon ki lehet próbálni a kalligráfiát, az animáció-készítést, a fényfestést illetve el lehet gondolkozni Brâncuși és az ortodox ikonográfiai kánon kapcsolatán – tudtuk meg a szervezők közleményéből.

Sorin Trăistaru a kalligráfia művészetéhez visszatérve megpróbálja a résztvevőkkel elfeledtetni mindazt, amit az iskolában a betűvetésről tanultak. A négy napos intenzív műhelymunka két stílus megformázásába nyújt bepillantást. A gótikus írást (quadrata textúra) már az 1400-as évekből származó kéziratokból ismerhetjük, de ha onnan nem is, egy világhírű gyomorkeserű likőr és néhány sör címkéjén biztosan láttuk már. A brush lettering elnevezésű stílus pedig korszerű, főként logókban és plakátokon használatos. A kettő viszont együtt lenyűgöző, kreatív, izgalmas hatást okoz. A négy napos kalligráfia workshop díja 160 lej, jelentkezni a kultura@sepsi.ro e-mail címen lehet. A műhelyfoglalkozás szeptember 15–18. között zajlik, csütörtöktől vasárnapig, naponta 11:00–17:00 óra között, helyszín a Plugor Sándor Művészeti Líceum. A kalligráfia műhely 16 éven felülieknek javasolt, a szervezők biztosítják a szükséges papír, tintát, ecsetet, tollhegyeket.

A fesztivál a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program központi eseménye, a négy tematikus év találkozási pontja. Idén a Kép éve van, így MindenKÉPpen a vizualitás, a képiség köré épülnek a pulzArt történései. Ebben az évben a rendezvények, műhelymunkák arra keresik a választ, hogyan egészíti ki, mit ad hozzá a vizualitás a zenéhez, irodalomhoz, milyen is a színház képisége, hogyan befolyásol egy alkotást az erőteljes képi jelenlét, de arra is, hogy a befogadóra hogyan hat a mindent elárasztó vizuál-dömping.

Péntektől vasárnapig gyerekeket és fiatalokat várnak az animációs műhelybe, ahol a sepsiszentgyörgyi származású dr. Balázs Zoltán, a nagyváradi a PKE Képzőművészeti Tanszék adjunktusa vezetésével tartják meg a mozgóKép Animációs Workshopot. Délelőttönként, 10 és 13 óra között a 6-10 éves korosztályt várják a Kónya Ádám Művelődési Házban megtartott foglalkozásra, ahol Kőmorzsolók cím alatt köveket és élettelen tárgyakat hívhatnak életre a stop motion animációs technika segítségével. Délutánonként 15-18 óra között a 14-18 éves korosztály – egy csoport viszi végig a műhelyt – kóstolhat bele a stop motion animációs világba, a fiatalok az ötlettől a megvalósításig végigkísérnek egy animáció elkészültét, kezdve a szinopszis, story board készítéstől egészen a videó vágásig.

​Váncsa Domokos Írországban élő és alkotó, sepsiszentgyörgyi származású képzőművész már a 3. pulzArton is tartott foglalkozást, akkor a kenyér tésztája volt a műhelymunka témája, idén a Kép évével összhangban fényfestésre várja az érdeklődőket. Az egyre olcsóbb, valamint az egyre gazdagabb technikai eszköztár számtalan új lehetőségeket kínál a megnyúlt idő rögzítéséhez. Egy fényképezőgép és egy elemlámpa elégséges a fényfestő játékhoz, ugyanis, ha a fényképezőgép nem egyetlen pillanat alatt készíti el a fényképet, hanem az általunk beállított másodpercek, percek alatt, festeni tudunk a fénnyel. A műhelyen e fotográfiai eljárás rövid ismertetése után a műhelyvezető által készített fényfestő szerkezeteket próbálhatják ki a résztvevők. Távozáskor mindenki kézbe kapja az általa készített fotó kinyomtatott változatát. A műhelyfoglalkozásra elsősorban felnőtteket, illetve szülői felügyelettel gyerekeket is várnak szeptember 17-én, szombaton 14-16 óra között, helyszín a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér.

A fesztivál-látogatók élőben végigkövethetik például egy Dan Perjovschi-falrajz elkészülését, de meghallgathatják a brit Hidden Orchestrát is, amely dobok, helyszíni hangfelvételek és a természet hangjai segítségével energiával, érzelmekkel és hangulattal teli, intenzív, ütős, klasszikus zenét hoz létre. A jegyek ára idén is 10 és 25 lej között mozog, egyes előadások esetében a diákigazolványt, nyugdíjszelvényt felmutató nézők kedvezményben részesülnek. További információk a pulzArt oldalán.

Ugyancsak a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér helyszíne a Dan Acostioaei vezetésével megtartott Brâncuși kreativitásműhely, amelyet szeptember 16-án, pénteken 10 és 16 órától Az ikonfestés művészete címmel tartanak. A foglalkozás kapcsolódik a Magma legújabb csoportos kiállításához, a Brâncuși fiai és lányai. Egy családi intrika című projekthez, amelynek témája a Constantin Brâncuși köré épített mítosz, a brâncuși-i kultusz megértése, leépítése. A foglalkozás 16 év felettieknek ajánlott. A kreativitásműhely Brâncuși magas és tömegkultúrában is tapasztalható kanonizálódásának problematikáját járja körbe, a kiindulópont a szobrászművész portréja és az ortodox ikonográfiai kánon irányába vezeti el az érdeklődőt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?