Botrány az operánál: lemondott a kulturális miniszter

Eleget tett a miniszterelnök felszólításának és szerda délután bejelentette a kormányból való távozását Vlad Alexandrescu kulturális miniszter. A tárcavezetőnek a Nemzeti Operánál kialakult konfliktusos állapotok miatt kell távoznia tisztségéből.

Vlad Alexandrescu a Facebookon jelentette be távozását.

A bukaresti Nemzeti Operánál tartó konfliktus miatt egyébként már a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) elnöke és a szervezet szenátusa is levélben kérte Alexandrescu lemondását a kulturális tárca éléről.

A bukaresti intézménynél három hete kezdődtek a gondok, amikor a társulat nyomására távozott a művészeti igazgató, Johan Kobborg világhírű dán balettművész-koreográfus. A társulat távozásra akarja azóta is kényszeríteni – „kifele az idegenekkel!” jelszóval – a Kobborg által leszerződtetett külföldi táncosokat is.

A konfliktus kirobbanása óta a kulturális miniszter már háromszor cserélt igazgatót a bukaresti opera élén, az egyik előadás pedig botrányba fulladt. A történtek nyomán a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) elnöke, Ion Caramitru is Vlad Alexandrescu lemondását kérte. Az ügyről itt olvashat részleteket.

A kulturális miniszter a kormány második tagja az elmúlt egy hétben, akit Dacian Cioloș lemondásra szólított fel. Aura Răducu uniós alapokért felelős tárcavezető szintén a kormányfő kérésére távozott tisztségéből.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?