Távozásra szólította fel a kulturális minisztert a kormányfő


-A A+Lemondásra szólította fel Vlad Alexandrescu kulturális minisztert szerdán Dacian Cioloș kormányfő – szivárgott ki kormányzati forrásokból. A tárcavezetőnek a Nemzeti Operánál kialakult helyzet miatt kell távoznia.

A hírt megerősítette Dan Suciu kormányszóvivő is, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnök nem kívánta a nyilvánosság előtt lemondásra szólítani a minisztert. Tájékoztatása szerint a kormányfő ellenőrző testülete hamarosan vizsgálódni fog a Nemzeti Operánál.

A bukaresti intézménynél három hete kezdődtek a gondok, amikor a társulat nyomására távozott a művészeti igazgató, Johan Kobborg világhírű dán balettművész-koreográfus. A társulat távozásra akarja azóta is kényszeríteni – „kifele az idegenekkel!” jelszóval – a Kobborg által leszerződtetett külföldi táncosokat is.

A konfliktus kirobbanása óta a kulturális miniszter már háromszor cserélt igazgatót a bukaresti opera élén, az egyik előadás pedig botrányba fulladt. A történtek nyomán a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) elnöke, Ion Caramitru is Vlad Alexandrescu lemondását kérte. Az ügyről itt olvashat részleteket.

A kulturális miniszter a kormány második tagja az elmúlt egy hétben, akit Dacian Cioloș lemondásra szólított fel. Aura Răducu uniós alapokért felelős tárcavezető szintén a kormányfő kérésére távozott tisztségéből.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X