Vers-szelfik és fiatalok a költészet napján

Három produkcióból áll az az előadás-sorozat, amellyel a Magyar Költészet Napja előtt tiszteleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház.  A József Attila születésnapja (április 11.) köré szervezett rendezvénysorozatnak az Emlékzaj gyűjtőcímet adták, a három előadás pedig: A fűnyírógép (ODABENT), Villanyborotvám (ODAKINT) és „…függök ezen a zord élet-párkányon…” (Bogdán Zsolt Ady-estje).

A fűnyírógép (ODABENT) produkció öt kolozsvári középiskola és a színház együttműködéséből születik, a próbák már folynak – mondta Visky András művészeti aligazgató szerdán. „Levelet írtunk a magyar iskolák vagy magyar osztályokkal is rendelkező iskolák igazgatóinak, kérve őket, ajánlják fel annak a lehetőségét a diákok számára, hogy részt vehessenek a költészet napi előadásunkban” – idézte fel a színház művészeti vezetője.

Visky szerint nagyon hamar kiderült, hogy szívesen jelentkeztek a diákok, nem csak „felülről” küldték őket. Mint ahogy az is, hogy vannak köztük „veterán” szavalóversenyesek és olyanok is, akiknek ez lesz az első fellépésük.

Vers-szelfi: a KÁMSZ költészet napi találmánya

A fiatalokat arra kérték a projektvezetők (Visky András és két asszisztense, Biró Réka és Deák Katalin), hogy javasoljanak verset, amelyet szívesen elmondanának a világot jelentő deszkákon, valamint készítsenek magukról vers-szelfiket. Ezek olyan, telefonnal készített mozgóképsorok, amelyek értelmezik, alátámasztják az általuk kiválasztott verset. Ezeket a vers-szelfiket a közönség is láthatja majd az április 4-én és 10-én műsorra tűzött előadáson. A belépés ingyenes lesz.

Kiemelni a verset a múzeumból

A művészeti vezető elmondta, a projektet az Iskola Másként hetére javasolták az oktatási intézményeknek, és nagyon fontosnak tartják, hogy a középiskolás fiatalok birtokba vegyék a színházat, láttassák saját világukat. Ezért az a hosszú távú cél, hogy minden évadban műsorra tűznek egy produkciót, amelybe bevonják a tizenéves generációt, megjelenítik életüket. A verseket is saját egyéniségük alapján választották ki, a színház nem akart hatalmi intézményként fellépni a szövegek előkészítésében, ami cenzúrázná a fiataloknak tetsző irodalmi alkotásokat. Kiemelni a verseket a múzeumból és megmenteni őket a klasszikussá válás veszélyétől – ez a cél. „Nem egyéb ez, mint a színház szimbolikus birtokbavétele a vers révén: diákok lépnek színre, verset mondanak és színházat játszanak; a maguk nyelvén mondják a verseket és a maguk érzéseit fogalmazzák meg a stúdió játékterében” – vallja a projektvezető.

Énekelt versek, megverselt zenék

Április11-én a Villanyborotvám (ODAKINT) című zenés vers-előadást láthatja a közönség Sámson Melinda (ének), Béres Melinda (hegedű) és Horváth Edit (zongora) előadásában. Az est során Csíky Boldizsár, Gárdonyi Zsolt, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Ligeti György, Kurtág György, Selmeczi György és Veress Sándor zenés versértelmezései  hangzanak el. 

Ady-színház Bogdán Zsolttal

A rendezvénysorozat Bogdán Zsolt egyszemélyes Ady-estjével zárul április 12-én. A „…függök ezen a zord élet-párkányon…” bemutatása óta viharos sikernek örvend, egyrészt Bogdán Zsolt színpadi jelenlétének, másrészt Ady jelenkoriságának köszönhetően. Ez az az előadás, amely összehozza a nemzedékeket – értékelt Visky, hozzátéve, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze által előadott produkció minden alkalommal nagyszerű nyelvi és közösségi élménynek is bizonyul. 

Kimaradt?