Egyedülálló kiállítás vakoknak és gyengénlátóknak

Négy sepsiszentgyörgyi és két erdővidéki letapogatható makettel egészül ki a Láthatatlan Székelyföld című, a régió épített értékeit sajátosan bemutató turisztikai kiállítás-sorozat. A csíkszeredai Erdélyi Utakon Egyesület országosan is premiernek számító kezdeményezésének célja, hogy a sajátosan elkészített makettek segítségével a látássérültek is meg tudják ismerni az adott épület formáját, alakját, stílusjegyeit.

A Kovászna megyei maketteket a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal Imázsirodájának támogatásával a Plugor Sándor Művészeti Líceum XI-XII-es szobrászat, textil és grafika szakos diákjai készítették el Orbán László, az Erdélyi Utakon Egyesület elnöke és Cora Dumitrescu sepsiszentgyörgyi műépítész szakmai útmutatásával.

A sepsiszentgyörgyi Lábas Házat, a Székely Nemzeti Múzeumot, a református vártemplomot és a Bod Péter Megyei Könyvtárat, valamint a vargyasi Daniel kastélyt és a kisbaconi Benedek Elek Emlékházat ismerhetik meg a látássérültek, de a Székely Mikó Kollégium perspektivikus makettje és a Szent György legendáját bemutató dombormű is elkészül. Mindezek mellett a tárlaton kulturális örökségünk jellegzetes tárgyaiból is kapunk válogatást, többek között kopjafát, népi hímzést is kiállítanak.

 A forexből készült, tervrajzok alapján összeállított 1/100-as méretarányban elkészült makettek élethűek, melléjük emberkéket is elhelyeznek, hogy az arányokat is érzékelni lehessen. A kiállítást elsötétített szobában rendezik be, így nemcsak a látássérülteknek, de a látóknak is egyedi élményt nyújthat.

A sepsiszentgyörgyi kiállítás megnyitóját az Iskola másként hétre időzítik, a közeljövőben pedig Marosszék és Kézdiszék reprezentatív épületeinek letapogatható makettjeit készítik el ugyancsak diákok segítségével – tájékoztatott Orbán László, aki elmondta, ez a negyedik kiállítása az egyre bővülő Láthatatlan Székelyföldnek. Nemcsak itthon, hanem külföldön is bemutatják a tárlatot, így az a térségnek egy különleges, egyedi turisztikai promócióját is jelenti.

A kiállítás megnyitóját április 7-én, kedden 17 órakor a Lábas Házban tartják, tárlatvezetést április 7–12 között lehet kérni, a kiállítás április 27-ig látogatható hétfőtől péntekig  9–17, szombaton 9 –14 óra között.

Kimaradt?