Bemutatták a Mentor Könyvek Kiadó első kötetét

A közelmúltban megszűnt Mentor Kiadó utolsó, a helyette alapított Mentor Könyvek Kiadó első kiadott könyvének tekinthető a Marosvásárhelyi krónikás füzetek. A kötetet Sebestyén Mihály szerkesztette, rendezte sajtó alá és látta el jegyzetekkel.

Közel harminc értékes kézirattal a birtokában azt folytatja a Mentor Könyvek Kiadó, amit 23 éven át végzett a Mentor Kiadó, mondta a Bernády Házban tartott könybemutatón Káli Király István, a megszűnt Mentor igazgatója, az új kiadó munkatársa. Mert mint mondta, az új könyves céggel csupán munkatársi viszonyban van, többet nem akar adminisztrátori feladatokat ellátni.

Sebestyén Mihály azokat az, 1936-1940 között Fodor István szerkesztésében megjelent Marosvásárhelyi krónikás füzeteket, illetve darabjaikat gyűjtötte össze, amelyeket sokan őriznek, de az egész sorozat senkinek nincs a birtokában. A történész saját könyvtárából, másoktól kölcsönözve, illetve a Teleki Tékából gyűjtötte össze és szerkesztette egybe ezeket az olcsó kiadásban, nagy példányszámban megjelent füzeteket, amelyekből két kötetre való anyag kerekedett ki, az első kötetet hamarosan a második is követi.

A könyvbemutatón elhangzott, hogy Fodor István, a Komáromból Marosvásárhelyre került postatisztviselő az 1918-as hatalomátvételt követően is itt maradt, de mivel a román államra nem esküdött fel, más megélhetést keresett magának. Színházkedvelő értelmiségiként rendezéssel, színházszervezéssel foglalkozott, valamint újságírással, szerkesztéssel és e füzetek kiadásával. Olyan fontos, a város történelmével kapcsolatos dokumentumokat közölt, mint például az 1360-1659 közötti oklevelek kivonata, Marosszék kriminálkrónikája a 13-ik századból, a székely határőrezred krónikája, vagy a zsidóellenes  véres zavargások a székely fővárosban 1862-ből, a fekete szerda, vagyis az 1876-os borzalmas tűzvész krónikája.

„Fodor István számított a város polgárainak támogatására, ezért a magyar vonatkozások mellett nem feledkezett meg a zsidók és németek (lutheránusok) vásárhelyi múltjáról sem, ahogy a románság emlékeire is kitekint” – mondta a szerkesztő Sebestyén Mihály, aki hamarosan elkészül a Marosvásárhelyi krónikás füzetek második kötetével is.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?