Csődbe jutott a marosvásárhelyi Mentor könyvkiadó

Csődbe jutott, és véglegesen beszüntette tevékenységét a marosvásárhelyi Mentor könyvkiadó – közölte a Székelyhon.ro portál.

Egy január végi bírósági végzést követően zárolták a cég vagyonát. A kiadó 65 ezer kötetből álló készletének elárverezését a csődbiztos április 24-ig készíti elő. A kiadó vezetője, Káli-Király István szerint félő, hogy a könyveket hulladékpapírként értékesítik.

Az 1992-ben bejegyzett Mentor kiadó 1998-tól átlagosan évi 40-50 kötetet jelentetett meg. Wass Albert életművének a kiadásával vált ismertté az egész Kárpát-medencében. Amint Káli-Király István elmondta, a Wass-kötetek kiadásából származó nyereséget olyan történelmi, művészettörténeti, néprajzi kötetek megjelentetésére fordították, amelyek csak veszteséggel voltak kiadhatók.

A kiadó 2007-ben jutott válságba, amikor csődöt jelentett kötetei magyarországi forgalmazója. 2013 nyarától csődvédelmet kért, és csődbiztos felügyelte a kiadó gazdálkodását, de a felhalmozott tartozások átütemezett kifizetési tervét sem sikerült teljesíteni, ezért a bíróság elrendelte a cég felszámolását.

„Munkánk nyoma nem vész el”

"Legalább kétszáz-kétszázötven olyan kiadványunk van, amelyek több évtized múlva is forrásként használhatók, úgyhogy munkánk kézzelfogható nyoma sem vész el teljesen" - nyilatkozta Káli-Király István.

A kiadóvezető megemlítette, hogy egy adott pillanatban felmerült a profilváltás lehetősége, az áttérés olcsóbb kiadványok megjelentetésére, amelyekből nagyobb bevételre számíthattak volna. "Én azonban úgy találtam, hogy a Mentornak olyan neve van, elsősorban a tényirodalomban, hogy ezt a fajta váltást nem vállalhatjuk fel" - magyarázta Káli-Király István magára vállalva a csőd felelősségét.

Kimaradt?