Elhunyt Angi István kolozsvári zeneesztéta

Életének 87. évében elhunyt péntek reggel Kolozsváron Dr. Angi István zeneesztéta, zenekritikus, publicista, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia nyugalmazott professzora. A hírt a zeneakadémia közölte a Facebook-oldalán.

Angi István 1933-ban született a Kovászna megyei Ozsdolán. A kézdivásárhelyi mezőgazdasági szakiskola után a kolozsvári Gheorghe Dima Zenekonzervatóriumban végzett, ahol tanári pályáját is megkezdte. Zene és affektivitás című értekezésével a moszkvai Lomonoszov Egyetemen szerzett filozófiai doktorátust 1965-ben.1967-től közölt publicisztikát zenei témában, 1970-ben esztétikatörténeti cikksorozata jelent meg az Utunkban, de írásait számos más folyóirat is közölte, többek között a Korunk és A Hét is. Tanulmányai több gyűjteményes és önálló kötetben megjelentek. Foglalkoztatta a bartóki és kodályi életmű esztétikai elemzése, a két Bolyai a magyar zeneesztétika történetében, a zenei anyanyelv esztétikája. Külön kötetet szentelt a kolozsvári jelenkori zeneszerzők életművének bemutatásának.

Zeneesztétikát, zenetudományt, zenei retorikát, esztétikát, egyházzenét és művészetszociológiát, valamint modern művészetelméletet és retorikát tanított a Gheorghe Dima Zeneakadémia professzoraként, de a BBTE Református Tanárképző Zenepedagógia Szakán is, valamint konzulense volt a Partiumi Keresztény Egyetemnek.

2020. március 15-én a magyar köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetését adományozta Angi Istvánnak az az erdélyi felsőfokú magyar nyelvű zeneoktatás 1990 utáni újraindításában vállalt fontos szerepe, valamint interdiszciplináris szemléletű zeneesztétikai kutatásai elismeréseként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?