„Arcul csapás” – a megbízott igazgató ellen tiltakozik a kolozsvári filharmónia karmestere

Gabriel Bebeșelea, a Transilvania Állami Filharmónia állandó karmestere nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a nemrég elhunyt Marius Tabacu igazgató helyére ideiglenesen Cătălin Nistort nevezte ki a fenntartó Kolozs Megyei Tanács. Korábban az alkalmazottak is elégedetlenségüket fejezték ki, most már aláírásgyűjtés is indult.

Gabriel Bebeșelea az első a filharmónia vezetői közül, aki nyilvánosan megszólal Cătălin Nistor kinevezése óta. Mint Facebookon közzétett levelében leszögezi, a saját véleményét, és nem a filharmónia hivatalos álláspontját osztja meg. Az alkalmazottak elégedetlenségéről a Cluj24.ro írt, a filharmónia képviselője akkor megerősítette, hogy problémásnak látják Nistor személyét, akit ráadásul minden előzetes egyeztetés nélkül nevezett ki a Kolozs Megyei Tanács.

A filharmónia állandó karmestere levelében élesen bírálja a hatóságok döntését. Mint írja, a megbízott igazgató kinevezése „támadás” minden becsületes, az életét ennek az intézménynek szentelő zenész felé. „A kollegáim arcul csapása, és földbe döngölése mindannak, amit az elmúlt négy évben a kolozsvári filharmóniában közösen megvalósítottunk” – fogalmaz.

A megbízott igazgató személyével nincs semmilyen problémája, de a professzionalizmusról és a kulturális értékekről nagyon más a véleményük, írja. „Tanulatlansága az első két kimondott vagy leírt szóból látszik, a példák már jelen vannak a nyilvános térben. (…) Hogy válhat egy ilyen obskúrus személy egyik napról a másikra képviselőjévé annak az intézménynek, amelyben alárendeltjei tanult emberek és képességeikről, többek között a kulturális menedzsment terén, már bizonyságot tettek? ” – kérdőjelezi meg a megyei tanács döntését Bebeșelea. A karmester költségvetés-megvonástól és leépítéstől tart, és hangsúlyozza, hogy a hatóságoknak joga van ugyan konzultálás nélkül intézményvezetőt kinevezni, de erkölcsi kötelességük az intézmény történetét és hírnevét tiszteletben tartva dönteni. Ha csak egy napra nevezték volna ki a megbízott igazgatót, a döntés akkor is veszélyes és a hatóságok nemtörődömségét bizonyítja, mondja a muzsikus.

 

Eközben már több mint 400-an írták alá azt az online petíciót, amelyet Cătălin Nistor megbízásának felülvizsgálatát kérik.

A Kolozs Megye Tanács közleményben hangsúlyozza, hogy ideiglenes kinevezésről van szó, illetve, hogy belső embert kerestek a feladatra, amely nem más, mint a rangos kulturális intézmény folyó ügyeinek a menedzselése, zavartalan működésének biztosítása. Ismét biztosítják a közvéleményt arról, hogy a törvény által megszabott határidőn belül versenyvizsgát írnak ki az igazgatói posztra, a jelöltek közül pedig szakértőkből, a terület elismert szereplőiből álló zsűri választja majd ki a kolozsvári filharmónia következő igazgatóját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?