Szatmárnémetibe megy a rendszerváltást a romániai magyarok szemszögéből bemutató kiállítás

A szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában rendezik be szeptember 3. és 15. között az Elmúlt jelen című kiállítást, amely a rendszerváltást mutatja be a romániai magyarok szemszögéből. A helyszínválasztás jelképes üzenettel bír, hiszen a brutalizmus építészeti stílusában készült épületek által közrefogott téren, az Új Központban zajlottak a szatmárnémeti forradalmi események is, írják az esemény Facebook-oldalán a szervezők.

Az Elmúlt jelen kiállítás a romániai magyarok történetének három jelentős mozzanatát – a kommunizmust, az 1989-es forradalmat és az azt követő évet – dolgozza fel anélkül, hogy teljességre vagy egységes magyarázatokra törekedne. A hétköznapi, a történelmi eseményeket átélő ember tapasztalataira épít, és fordítja le azokat bejárható terekre és felületekre archív képek és a korszakokat feldolgozó kutatások dokumentációjának mozgósításával. A kommunizmus, a forradalom vagy a rendszerváltás időszaka nem a kontrasztos fekete-fehér, az egyértelműen pozitív-negatív tapasztalatok váltakozásaként írható le, hanem megannyi árnyalatként, amelyek olykor traumatikusak voltak, máskor pozitív élményekhez és eredményekhez vezettek.

A vándorkiállítást a kolozsvári Tranzit Házban mutatták be, a megnyitón a Maszol is jelen volt:

A kiállítás olyan kommunikációs forma, amelyet a kommunizmus ideje alatt intenzíven használtak a modernizációs törekvések, a fejlődés, a szervezettség elveinek dekoratív közzétételére. Az Elmúlt jelen kiállítás a dekorativitás, a monumentalitás helyett a reflexió tereit kívánja létrehozni: nem az egyértelmű és letisztult válaszok, hanem sokszor a megfelelően megfogalmazott kérdések felvetésére buzdít.

Bár a kiállítás időhorizontja lezárul 1990-ben, a közös történet nem. Számos olyan kérdés merül fel, amelyet egyénileg kell megválaszolnunk: mi történik azokkal a reményekkel, jövőképekkel, amelyek nem valósultak meg, de együtt élnek velünk? Mi az, amink már megvan, mi az, ami jár nekünk, mi az, amiért harcolni akarunk – és milyen árat vagyunk hajlandók fizetni érte?

Az Eurotrans Alapítvány szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatásával megvalósult kiállítás tervezői Blos-Jáni Melinda, Fodor János, Miklósi Dénes és Molnár Beáta. A témakörök kidolgozásában Bartha Katalin Ágnes, Gagyi József, Kiss Tamás, Könczei Csilla, Szabó Árpád Töhötöm, Székely István Gergő, Tibori Szabó Zoltán és ifj. Toró T. Tibor működött közre. A következő kortárs művészek munkái szerepelnek a tárlaton: Antik Sándor, Baász Imre, Claudiu Cobilanschi, Kispál Attila, Kispál Ágnes-Evelyn, Kisspál Szabolcs, Könczei Csilla, Miklósi Dénes, Miklós Szilárd, Ciprian Mureșan, lulia Toma, Török-lllyés Orsolya, Wanek Ferenc.

A szatmárnémeti megnyitóra szeptember 3-án 17 órától kerül sor a Szakszervezetek Művelődési Házában, az Október 25-e téren. A kiállítás ingyenesen látogatható, szeptember 15-ig naponta 12 és 20 óra között tekinthető meg. A járványügyi szabályozások értelmében a kiállítást egyidőben legtöbb 20 személy látogathatja, maszk viselése kötelező.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?