Puck Bábszínház: a vezetőség cáfol, a kipakoló bábszínészt felelősségre vonják

Fokozódik a feszültség a kolozsvári Puck Bábszínházban: Varga Ibolya, a magyar tagozat vezetője és Emanuiel-Simion Mureșan-Petran igazgató kedden sajtótájékoztatón cáfolták Urmánczi Jenő jelenleg is alkalmazott bábszínész és Vadas László rendező, volt tagozatvezetők vádjait. Urmánczi Jenő várhatóan etikai bizottság elé kerül.

Mint ismert, Urmánczi Jenő és Vadas László múlt héten egy sajtótájékoztató keretében azzal vádolták a bábszínház vezetőségét, hogy diszkriminálja a magyar társulatot, többek között azzal, hogy nem hajlandó partneri szerződést kötni az Urmánczi Jenő által vezetett Apropó Egyesülettel, ezzel pedig 15 millió forint magyar állami támogatástól eshetnek el.

A megoldást egy önálló Kolozsvári Magyar Bábszínházban látják, amelyért online petíciót indítottak. Állításaik azonban úgy tűnik, a magyar társulatot is megosztják, Varga Ibolya jelenlegi tagozatvezető szerint a 18-ból mindössze 5 alkalmazott áll Urmánczi mellett, Emanuiel-Simion Mureșan-Petran igazgató szerint pedig arra a kérésére, hogy az alkalmazottak írják le, milyen diszkrimináció érte őket, nem kapott semmilyen választ.Az társulatvezető nehezményezte, hogy az online petíció kezdeményezői „a Puck Bábszínház magyar társulatával szembeni, évtizedek óta fennálló intézményes, hátrányos megkülönböztetésre” hivatkoznak. Varga Ibolya szerint az intézmény fennállásának 70 éve alatt lehettek elszigetelt esetek, de intézményes diszkriminációról semmiképp nincs szó, hiszen ennek nyoma lenne a bábszínházban sokáig dolgozó Kovács Ildikó rendező 2008-ban kiadott visszaemlékezéseiben, vagy ő maga is hallott volna erről az idősebb kollegáktól. Hozzátette, ha társulatvezetőként ilyesmit érzékel, azonnal fellépett volna ellene.

„Semmi bajom azzal, hogy önálló magyar bábszínházat kérnek, szívesen aláírom, de ezzel a hivatkozási alappal nem, mert ezzel nem tudok egyetérteni” – szögezte le a magyar tagozat vezetője. Szerinte az önállósulás igényét meg lehet egyszerűen úgy fogalmazni, hogy a magyar közösségnek szüksége van egy önálló magyar társulatra. „Diszkriminációval jönni, ráadásul abból a helyzetből, hogy társulatvezetők voltak… Vadas László fel is mondott, a felmondásban megindokolhatta volna, hogy ezt azért teszi, mert nem ért egyet dolgokkal, de nem tette. Utána a bábszínházba még többször visszajött, rendezett, és egészen jó viszonyban volt az igazgatóval” – részletezte Varga Ibolya.

Urmánczi Jenő és Vadas László korábbi sajtótájékoztatójukon azt is nehezményezték, hogy a magyar társulat kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint a román társulat. A bábszínház főkönyvelőjének a sajtó képviselőihez eljuttatott összesítése szerint 2017 és 2019 között a román tagozat 105 197,32 lejt költött előadásokra, a magyar tagozat pedig 102 563,16 lejt, így a három év alatt a különbség 2 634,16 lej a román társulat javára, ami Varga Ibolya szerint nem nagy összeg, főleg, hogy a magyar társulat ezen kívül magyarországi pályázatokból is nyert támogatást. A magyar társulat 2020-as bemutatóira a vezetőség szerint 83 000 lejt irányoztak elő, igaz, hogy a koronavírus-járvány miatt nem sikerült mindent megvalósítani.A két fél közötti vitát tulajdonképpen kirobbantó magyarországi támogatással, a Bethlen Gábor Alaptól kapott 15 millió forint helyzete továbbra sem tisztázott. Miközben Urmánczi Jenő azzal vádolja az igazgatót, hogy nem hajlandó aláírni az összeg felhasználását lehetővé tevő partneri szerződést az Apropó Egyesülettel, az igazgató azt mondja, hogy Urmánczi nem volt hajlandó megmutatni neki, hogy milyen tervekkel nyerte el a támogatást, sőt valószínűnek tartja, hogy a beleegyezése nélkül partnerként tüntette fel a Puck Bábszínházat a BGA felé.

Ezzel kapcsolatban már megkeresték BGA-t, várják a választ, mondta el Varga Ibolya, aki egyetértett az igazgatóval abban, hogy Urmánczi Jenő nem egyeztetett előre terveiről a bábszínházzal, később pedig nyomást gyakorolt a vezetőségre, hogy az ő projektjeire használják fel a pályázati pénzt, noha az intézményben minden tervet a művészeti tanácsnak kell jóvá hagynia.

Az a vád is elhangzott az önálló magyar társulat kezdeményezőitől, hogy Emanuiel-Simion Mureșan-Petran terrorizálná a színészeket. „Nem vagyok Hitler a bábszínházban” – reagált az igazgató, hangsúlyozva, hogy az esetleges fegyelmi vétségeket viszont kötelessége szankcionálni. Nem tagadta ugyanakkor, hogy több per folyik ellene, amelyeket a román társulat tagjai indítottak. Amalia Pecican, a román tagozat tavasszal elbocsátott vezetője például zaklatással vádolja. Varga Ibolya szerint 2015-2019 között a magyar társulatvezetők részéről jóval több jelentés érkezett fegyelmi kihágásokról, a szankciók viszont enyhék voltak.

Petran: Csoma rossz menedzser

Emanuiel-Simion Mureșan-Petran nyílt levelet intézett Csoma Botondhoz, amelyben azzal vádolta az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjét, hogy a választási programjával „politikai ízű botrányba” keverte a Puck Bábszínházat. Ezzel arra utalt, hogy az RMDSZ a felvállalta a magyar tagozat önállósulási törekvéseinek a támogatását. „Ha kisebbségi lennék Magyarországon, akkor valószínűleg jómagam is így jártam volna el, (…) de nem támogatnék egy olyan projektet, amivel a szemetesbe kerül több száz ember – akiknek fele magyar – 70 éves munkája” – írja az igazgató.Petran szerint Csoma Botond rosszul menedzselte az önálló magyar bábszínház létrehozásáról szóló programpontját. Azzal vádolta az RMDSZ politikusát, hogy a nevét adta „valótlanságokat terjesztő két kalandor” elképzeléseihez, és nem vette a fáradságot utánanézni Urmánczi Jenő és Vadas László állításai valóságtartalmának. Emlékeztette a polgármesterjelöltet arra, hogy kettejüket korábban azért váltotta le a magyar tagozat éléről, mert „nem értettek semmit az intézmény működéséből”, képtelenek voltak ellátni a feladatukat.

„Ön erre a két emberre alapozva akar színházat létrehozni. Nem az önálló színház létrehozásának a szándéka a furcsa, hanem az, hogy az intézmény ügyét két dilettánsra bízta. (…) A választási programjának zászlóvivőjévé emelt két olyan embert, akinek egyetlen szándéka pénzt lehívni saját céljaira a Bethlen-alapból. (…) Pártvezetőként ön nem volt képes jól menedzselni a választási programjának egy egyszerű pontját. (…) Hogyan lesz képes egy egész várost menedzselni?” – fogalmaz a nyílt levelében a Puck Bábszínház igazgatója.

Csoma: vagdalkozik az igazgató

Csoma Botond a Maszolnak nyilatkozva „vagdalkozásoknak” minősítette a levélben foglaltakat. „Ha a magyar tagozat többsége úgy gondolja, hogy egy önálló intézményben hatékonyabban tudják végezni a munkájukat és az önálló bábszínház jobban kiszolgálja a magyar közösség kulturális igényeit, az RMDSZ-nek ezt képviselnie kell” – szögezte le. Emlékeztetett: Romániában több olyan vegyes, román-magyar intézmény van, ahol a magyaroknak semmilyen döntési joguk nincs, és hasonló a helyzet a Puck Bábszínházban is.

A polgármesterjelölt kijelentette, ő nem rendőr vagy ügyész, hogy leellenőrizze Urmánczi Jenő és Vadas László állításait. „Nem én akartam az önálló magyar bábszínház ügyéből kampánytémát kreálni, ők kerestek meg a kéréssel, hogy vállaljuk fel az ügyet. Az igazgató pedig durván csúsztat, és úgy tesz, mintha nem ismerné a törvényeket. Egy pillanatig sem volt szó arról, hogy az RMDSZ erre a két emberre építené az önálló intézményt. Ha létrejön az államilag finanszírozott magyar bábszínház, akkor a vezetőit nyilván versenyvizsga útján nevezik ki” – magyarázta Csoma Botond.

Vákár István: át kell gondolni az önállósulást

A bábszínházat fenntartó Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Vákár István megkeresésünkre elmondta, támogatja az önálló magyar bábszínház ötletét, aminek működő modellje a különálló román és magyar színházi és operatársulatok, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy új intézmény létrejöttéhez politikai egyezményre és megfelelő gazdasági háttérre van szükség. „Ehhez el kell végezni bizonyos számításokat. Azt nem lehet, hogy létezett 70 évig egy bábszínház, és azt töröljük. Át kell venni a réginek az alapját” – magyarázta az elöljáró, emlékeztetve, hogy az intézmény egykori alapítói többségében magyarok voltak.

Vákár István nem kívánta kommentálni a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoport korábbi kijelentését, miszerint bemutatták neki a Bethlen Gábor Alap által az Apropó Egyesület részére kiállított támogatói okiratot. A KOMAB ezt annak cáfolataként hozta fel, hogy a támogatást a Puck Bábszínházzal kötött – valójában nem létező – partnerségre hivatkozva kapták. „Ha barátságosan meg tudjuk oldani (a magyar társulat önállósulását, szerk. mergj.), én nagyon partnere vagyok ennek a következő időszakban. A cirkuszt azonban nem támogatom” – szögezte le a megyei tanács alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?