Tagadja az Apropó Egyesület, hogy a Puck Bábszínház nevében pályázott volna a BGA-hoz

Közleményben cáfolta az önálló állami finanszírozású magyar bábtársulatért online petíciót indító kezdeményező csoport, hogy az Apropó Egyesület, amelynek vezetője a petíció egyik kezdeményezője, Urmánczi Jenő, a Puck Bábszínház nevében pályázott volna a Bethlen Gábor Alaphoz (BGA). Ezt korábban Varga Ibolya, a magyar tagozat jelenlegi vezetője, illetve a bábszínház igazgatója, Emanuiel-Simion Mureșan-Petran állította.

Mint írtuk, a Puck Bábszínház magyar tagozatának jelenlegi és korábbi bábszínművészeiből, tagozatvezetőiből, rendezőiből álló kezdeményező csoport online petíciót indított egy önálló, állami finanszírozású Kolozsvári Magyar Bábszínház létrehozásáért. Erre szerintük azért van szükség, mert a magyar tagozatot folyamatos diszkrimináció éri a román vezetőség részéről, az igazgató például megtagadta, hogy aláírja a Puck Bábszínház és a magyar társulat segítésére létrehozott Apropó Egyesület együttműködési megállapodását, emiatt pedig a Bethlen Gábor Alaptól nyert 15 millió forintos támogatástól eshet el a társulat.

Varga Ibolya tagozatvezető a Transindexnek úgy nyilatkozott, hogy az Apropó Egyesület a bábszínház nevében pályázott a Bethlen Gábor Alaphoz, anélkül, hogy erről egyeztetett volna a vezetőséggel, sőt, elkezdte elkölteni a megkapott összeget bábszínházi felszerelésre, emellett a jóváhagyott évadtervvel párhuzamosan saját produkciókat javasolt. „A bábszínháznak azonban nem mutatták be sem a terveiket, sem utólag a BGA-val kötött szerződést, ami tartalmazza azokat a terveket, amelyekre ők pályáztak” – állította Varga Ibolya.

Megkeresésünkre Emanuiel-Simion Mureșan-Petran igazgató elmondta, azért nem írja alá a Puck Bábszínház és az Apropó Egyesület közötti megállapodást, mert miközben a pályázat szerint az összeg haszonélvezője a Puck Bábszínház, az egyesület vonakodik felmutatni azt a támogatási szerződést, amely szerint a pénzt valóban az intézmény kapja meg.

A Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoportja közleményében hangsúlyozza, hogy az Apropó Egyesület a saját nevében pályázott a Bethlen Gábor Alaphoz, nem hivatkozott Puck a Bábszínház felhatalmazására vagy partnerségére és a támogatói okiratban az Apropó Egyesület szerepel kedvezményezettként.

Mint írják, a Puck Bábszínház igazgatója már korábban is alaptalanul megvádolta Urmánczi Jenőt azzal, hogy az Apropó Egyesület a Puck Bábszínház nevében pályázott volna, ezért a bábszínész 2020. március 3-án ügyvéd jelenlétében felkereste a bábszínházat fenntartó Kolozs Megyei Tanácsot, és bemutatta a BGA által kiállított támogatói okiratot az alelnöknek, Vákár Istvánnak, aki „magyarul értőként személyesen is meggyőződhetett arról, hogy az igazgató korábbi és Varga Ibolya újonnan megfogalmazott vádjai alaptalanok”. Hozzáteszik, hogy a BGA adatvédelmi előírásai miatt az Apropó Egyesületnek nem áll módjában nyilvánosságra hozni a szerződést a nagyközönség előtt.

Az önálló állami finanszírozású Kolozsvári Magyar Bábszínházért indított petíciót csütörtök délutánig 563-an írták alá.

Kapcsolódók

Kimaradt?