TIFF 2020: az ausztrál Babyteeth nyerte a Transilvania Trófeát

Egy halálos betegségben szenvedő tinédzser első szerelméről szóló film, az ausztrál Babyteeth nyerte a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönségdíját és fődíját. A díjakat szombat este adták át Kolozsvár főterén.

A szabadtéri gálára szigorúan maszkban, a társadalmi távolságtartás szabályait betartva érkeztek a vendégek, néhányan a színpadra lépve sem vették le a maszkot. Mihai Chirilov művészeti igazgató gálakosztümje ezúttal teljes orvosi védőfelszerelés volt, talán azzal a céllal, hogy viccesen ellensúlyozza Cristi Puiu rendező péntek éjjeli maszkellenes kirohanását.

A hatóságoknak és a szervezőcsapatnak mondott köszönet után Tudor Giurgiu a mikrofonba is elismételte, „kihangosította” a helyszínen spontán tüntetésbe kezdő kolozsvári független színészek üzenetét, külön megszólítva a nézőtéren ülő kulturális minisztert, Bogdan Gheorghiut, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi helyzetben a függetleneknek támogatásra van szükségük.A díjazottak ismertetése előtt rövid élő koncert következett: a több filmes soundtracken is hallható moldvai családi népzene-együttes, az Osoianu-nővérek énekeltek.

A román filmes mezőnyből a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) online választotta ki a nyertest, a díjat a Totul nu va fi bine című dokumentumfilm nyerte. A csernobili atomkatasztrófa utóhatásait és saját kapcsolatukat vizsgáló fiatalok road-movie-járól itt írtunk.

A közönségdíjat a versenyfilmek közül az ausztrál Babyteeth (r. Shannon Murphy) nyerte, a román filmek közül pedig a Și atunci... ce e libertatea?, Andrei Zinca filmdrámája, amely az 1950-es években Bărăganba deportált romániaiakról szól, és Skovrán Tünde erdélyi színésznő is játszik benne.

A rövidfilmes mezőny zsűrije két különdíjat és egy fődíjat osztott ki. Különdíjat nyert Alina Șerban patarétiekről szóló Bilet de iertare című filmje, és Radu Gaciu Moartea și Cavalerul című animációja, a fődíjat pedig az Amar (r. Sarra Tsorakidis) kapta.

Az egészestés román filmek közül különdíjat kapott Ivana Mladenović Ivana cea groaznică című filmje, a legjobb elsőfilm díját Dorian Boguță Urma című filmjének ítélték, a fődíjat pedig Radu Ciorniciuc Acasă című filmje kapta.

A fődíjas film címét Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter jelentette be, miután elmondta, hogy Kolozsvár mindenképp szegényebb lenne a TIFF nélkül, és megjegyezte azt is, hogy tárgyalások folynak a Román Lottótársasággal a román filmgyártás támogatásáról. A miniszter a kolozsvári független színészek spontán tüntetésére reagálva kijelentette, hogy augusztus 15. után találkozik a képviselőikkel Bukarestben.

A versenyzsűri részéről Adina Pintilie rendező lépett először színpadra, és a válogatás ritka változatosságát, a kevésbé standard hangok előtérbe helyezését dicsérte. A 12 filmből álló versenyszekcióból a legjobb előadónak járó díjat Evgeniya Gromova, a Fidelity (Vernost) című orosz film főszereplője kapta, hiányában pedig a producer vette át személyesen, aki nem csak angolul és románul, hanem magyarul is megköszönte az elismerést. Az HBO különdíját a Sister (r. Svetla Tsotsorkova) bolgár film kapta. A legjobb rendező díját két alkotónak ítélték oda, a nyerteseket – a belga Tim Mielant a Patrick című filmért (ajánlónk itt) és a kínai Xinyuan Zheng Lu a The Cloud in Her Room című filmért – Székely Csaba drámaíró, illetve Adina Pintilie jelentette be.

Miután Maria Ploae színésznő átvette a TIFF életműdíját, a versenyzsűri tagja, Hatházi András jelentette be a Transilvania Trófea nyertesét. A fődíjat az ausztrál Babyteeth nyerte. A filmet a TIFF-en még levetítik vasárnap este tíz órakor az Echinoxban, de amint megnyílnak a mozik Romániában, hagyományosan is bemutatják. A filmről itt írtunk.

Mint kiderült, a 20. TIFF-et 2021-ben a szokásos május végi-június eleji időpontban tervezik megtartani, az idei válogatás néhány filmje pedig augusztus közepéig még látható a TIFF Unlimiteden.

(Címlapfotó: Babyteeth)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?