Az online térbe költözött a színházi világnap, így ünnepelnek az erdélyi teátrumok

A koronavírus-járvány miatt zárva tartó erdélyi színházak online közzétett előadásokkal, videoüzenetekkel tartják a lelket a közönségben, sőt, van, ahol társadalmi munkát is vállalnak a színészek. A nemzetközi színházi világnap alkalmából pénteken fokozott az erdélyi teátrumok online jelenléte. Megnéztük, ki hogy ünnepel.

A nagyváradi Szigligeti Színház Facebook-oldalán, valamint honlapján a Szigligeti Társulat művészei által tolmácsolt üzeneteket, illetve egy újabb előadásfelvételt, Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát vetíti. A Keresztes Attila által rendezett előadással nyílt meg az önálló nagyváradi magyar színház első évada.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház pénteken, a nemzetközi színházi világnap keretében közvetít először online: este nyolc órától Facebook-oldalán Giacomo Puccini operáját, a 2007-ben bemutatott Gianni Schicchi című előadást teszi közzé Silviu Purcărete rendezésében. Tompa Gábor színházigazgató videóüzenetben szólt a nézőkhöz:

 

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szintén március 27-én, a színházi világnapon teszi elérhetővé Facebook-oldalán a Baczó Tünde rendezésében és előadásában 2014-ben megvalósult 7/7 című előadását. Az 50 perces video este héttől éjfélig nézhető.

A járvány ideje alatt már több előadást megosztott a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is, a színházi világnap alkalmából W. Shakespeare Hamletjét közvetítik a Facebook-oldalukon, az előadást a 2013/2014-es évadban rendezte Bocsárdi László.

A sepsiszentgyörgyi M-Studio színészei a világnap alkalmából óránként videókkal jelentkeztek a társulat Facebook-oldalán, ahol rendszeresen osztják meg korábbi mozgásszínházi előadások felvételeit is. Az M-Studio nemrég közleményt is közzétett a közösségi oldalán, amelyben a Bukaresti Nemzeti Táncközpont kezdeményezéséhez csatlakozva leszögezi, hogy ebben az évben nem nyújt be pályázatot a Nemzeti Kulturális Alaphoz (AFCN), hogy több forrás jusson a nehéz helyzetbe került független kulturális szcénának.

 

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház pénteken este 19 órától Thornton Wilder A mi kis városunk című előadását közvetíti a színház Facebook-oldalán.

A gyergyószentmiklósi Figura (szín)házimozit indít a színházi világnap apropóján péntektől. Elsőként a Három nővér című előadás felvétele lesz elérhető a közönség számára március 27-29. között, mindenhárom nap 19 órától kezdődően.

A Csíki Játékszín péntek este 19 órától I. L. Caragiale Megtorlás című darabját közvetíti a Youtube-on, az előadást Tóth Árpád rendezte.

Online előadásokat tett közzé a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a szatmárnémeti Harag György Társulat, és a kézdivásárhelyi Városi Színház is.

A Harag György Társulat igazgatója, Besenyei Gedő István írásban üzent a közönségnek a színházi világnap alkalmából.

Kányádi Szilárd olvassa fel Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzenetét

A hagyományok szerint a nemzetközi színházi világnapon az előadások előtt világzerte elhangzik a felkért színházi ember üzenete. Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzenetét ezúttal online olvasta fel Magyarországon Jordán Tamás, a Nemzet Színésze, Erdélyben pedig Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója.

 

Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró világnapi üzenete magyar fordításban a színház.org oldalon olvasható.

(Címlapkép forrása: a Csíki Játékszín Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?