Tüntetés készül Budapesten a „magyar kulturális élet szisztematikus szétverése” ellen

Tüntetést szervez hétfőn Budapesten Független Előadóművészeti Szövetség a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomag miatt, amelyről várhatóan jövő héten szavaz az Országgyűlés. Petíciót is kezdeményeztek a „magyar kulturális élet szisztematikus szétverése” ellen, amelyet szombat estig közel 20 ezren írtak alá.

A tiltakozás oka az, hogy a törvénycsomag vétójogot adna az önkormányzatok által működtetett színházak igazgatói kinevezésének tekintetében Kásler Miklós miniszternek, ha egy színház állami forrásokat is elfogad.

Ugyanakkor a petíció kezdeményezői szerint, ha a nem is szűnik meg formálisan, de kiüresedik a Nemzeti Kulturális Alap, a miniszter fog dönteni a kultúrának ítélendő mindennemű támogatásról színházaktól falusi néptánckörökig, a független színházakat pedig megszorongatnák.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté megjegyzése szerint a törvénycsomag a Gothár-botrányra adott válasz – emlékeztet az Index. Kocsis ugyanis úgy fogalmazott: „A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket.”

Mint ismert, november 19-én lett nyilvános, hogy zaklatás miatt távoznia kellett a Katona József Színház egyik munkatársának, majd másnap Gothár Péter rendező nyilvánosan bocsánatot kért az egy évvel korábban történt esetért.

Kapcsolódók

Kimaradt?