Zaklatás miatt kitiltották Gothár Péter rendezőt a Katona József Színházból

Gothár Péter magyarországi rendező és egyetemi tanár szerdán elismerte, hogy egy évvel ezelőtt „erkölcsileg elfogadhatatlan módon” közeledett egyik munkatársnőjéhez, miután egy nappal korábban a budapesti Katona József Színház bejelentette: kitiltották az intézményből az egyik szerződéses munkatársat, mivel a színház vezetőségének tudomására jutott, hogy többször is „erkölcsi határokat átlépő módon” viselkedett a többi dolgozóval szemben.

A színház keddi közleményében nem nevezte meg kitiltott munkatársát, azonban Gothár Péter kérésére ma már közzétette a rendező közleményét. „Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa” – írta Gothár Péter – „Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.”

Gothár Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára is, és mint az intézmény szerdán bejelentette: „A Katona József Színház által a tegnapi nap folyamán közzétett nyilatkozattal összefüggésben Gothár Péter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára a mai napon megkereste az egyetem vezetőjét, és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen. Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását.”

 

Nem léphet be az intézmény területére

A teátrum kedden jelentette be Facebook-oldalán, hogy kitiltották a Katona József Színházból az egyik szerződéses munkatársat, mivel a budapesti színház vezetőségének tudomására jutott, hogy többször is „erkölcsi határokat átlépő módon” viselkedett a többi dolgozóval szemben.

A sértettek írásbeli bejelentése alapján az üzemi tanács megbeszélést hívott össze, amelyen a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket, és vizsgálóbizottság felállítását kérték. Az igazgatóság felállította a vizsgálóbizottságot, külső szakértők bevonásával lefolytatta az eljárást, és azonnali hatállyal arról döntött, hogy az érintett szerződéses munkatárs keddtől nem léphet az intézmény területére. A színház a továbbiakban befejezi vele a közös munkát – tették hozzá.

Közölték: a társulatot az eset mélyen megrázta, a vezetőség pszichológus segítségét ajánlotta fel az ügy feldolgozásához. Kedden azt írták, a színház „a vizsgálóbizottság felállításával és a fenti lépések megtételével az ügyet lezártnak tekinti, arról a későbbiekben sem a vezetőség, sem az intézmény munkatársai további nyilatkozatot nem adnak” – írták, megjegyezve: az érintett kollégák kifejezett kérése volt, hogy nevük ne kerüljön nyilvánosságra.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?