Erdélyi alkotókat is jelöltek a Színikritikusok Díjára


-A A+

Nyilvánosságra hozta a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok Díjára jelöltek listáját. A 2018/2019-es évad legkiemelkedőbbnek tartott színházi teljesítményei között szerepel a Radnóti Miklós Színház 10 című előadása is, amelynek alkotói között több erdélyi is van.

Idén huszonkét színikritikus vett részt a voksolásban, akik ezúttal is 15 kategóriában adták le voksaikat, olvasható a céh honlapján.

A 10, amelynek több erdélyi alkotója is van (Székely Csaba drámaíró, Sebestyén Aba rendező - interjúnk itt - és Cári Tibor zeneszerző) a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg, a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb női mellékszereplő (Sodró Eliza) és a legjobb színházi zene kategóriájában is jelölt.Szintén öt kategóriában várományos a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása. A független előadások közül négy kategóriában jelölt Az Ügy, három kategóriában pedig a Megfigyelők. A függetlenek legjobbjai között megtalálható a Hybridkult készítette csRSnyés is. A Trafó Kortárs Művészetek Háza három produkció (Árvácska, Az Ügy, Megfigyelők) alkotói esetében érintett.

A Katona József Színház három előadással (A Platonov, Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében, Rozsdatemető 2.0) összesen hat kategóriában érdekelt, csakúgy, mint a Miskolci Nemzeti Színház (A velencei kalmár, Eklektikon 2048), az Örkény Színház a Patika és a Secondhand összesen négy jelölését válthatja díjra.

A zenés/szórakoztató előadások között három vidéki produkció bizonyult a legjobbnak: Állami Áruház (Kecskemét), Chicago (Székesfehérvár), Valahol Európában (Szeged). A gyerek-/ifjúsági előadások legjobbjai között is túlsúlyban vannak a vidéki bábszínházak: A boldog herceg a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban, a Lúdas Matyi a pécsi Bóbita Bábszínházban készült; a Coraline a Budapest Bábszínházban látható.

A legígéretesebb pályakezdők a báb- és a prózai színházat képviselik, van közöttük színész és rendező is (Markó-Valentyik Anna, Tarnóczi Jakab, Vizi Dávid).

A Fábián Péter–Benkó Bence alkotópáros két minőségben, íróként (Eklektikon 2048) és rendezőként (Állami Áruház) is várhatja a díjátadót. Az Ügy című előadás kapcsán szintén két alkotói szerepben került a legjobbak közé Halas Dóra és Nagy Fruzsina: rendezőként, továbbá zeneszerzőként és jelmeztervezőként.

A Színházi Kritikusok Céhe életműdíjat ad Pogány Juditnak és posztumusz különdíjjal tiszteleg a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt. A díjátadó gálát szeptember 22-én tartják.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X